Hradec Králové: Čerpání z další vlny evropských dotací dali zelenou i zastupitelé

30.09.2016 6:29

Sotva několik dní uběhlo od schválení strategie integrované teritoriální investice (ITI) hradecko - pardubické aglomerace pěti ministerstvy, z jejichž programů bude stejně jako Pardubice i Hradec Králové čerpat dotace po několik následujících let a zastupitelé města už dávají pokyny k pořizování prvních konkrétních projektů, jako například zlepšování infrastruktury vybraných škol v podobě zajištění jejich bezbariérovosti. Zastupitelé vyčlenili na pořízení projektových dokumentací pro stavební úpravy škol částku 2 665 000 korun.

Hradec Králové: Čerpání z další vlny evropských dotací dali zelenou i zastupitelé
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Inteligentní dopravní systém bude jednoznačně nejvýznamnějším projektem v rámci ITI pro město Hradec Králové.„Inteligentní dopravní systém by měl v budoucnu například usnadnit řidičům cestu přes město s využitím takzvané zelené vlny a při zachování plynulosti silničního provozu současně zvýhodňovat prostředky městské hromadné dopravy. Projekt, který je součástí komplexu aktivit „ chytré město“,  by měli v konečné fázi ocenit nejen řidiči, ale i cestující v MHD,“ říká Karel Vít, vedoucí magistrátního odboru strategického plánování a projektového řízení. Dojít by mělo i na další projekty, například modernizaci odbavovacího systému městské hromadné dopravy na principu bezkontaktních čipových karet a harmonizaci s pardubickou MHD s návazností na využití této karty ve vlacích i v linkových autobusech. Za tímto účelem město zadalo studii, která by měla objasnit podrobnosti.

„Projekty na zlepšování infrastruktury škol zahajují přípravu tvorbou studií a projektových dokumentací k jednotlivým školám města. Rada města na tuto přípravu vyčlenila 2,665 mil. Kč. Předpokládáme, že většina těchto projektů se bude realizovat o době školních prázdnin v roce 2018. Jedná se konkrétně o investice do budov, tříd a jejich vybavení tak, aby byly vytvořeny lepší podmínky pro studium fyziky, matematiky a dalších předmětů polytechnického zaměření, IT, tedy úprava a vybavení laboratoří či například tabletové učebny. Spolu s tím patří k infrastruktuře zajištění plné bezbariérovosti,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich. Přesto, že město za uplynulých pět let do rekonstrukcí škol investovalo už více než čtvrt miliardy korun, na řadu by nyní mělo přijít zkvalitnění výuky, a to zejména v oblasti polytechnického vzdělávání. V majetku města je i budova Muzea východních Čech, s jejíž revitalizací město rovněž v rámci ITI počítá.

Také dopravní podnik usiluje v rámci strategie ITI o získání dotace na rozšíření trolejbusových tratí, včetně nákupu trolejbusů. Připravují se i záměry pro bezpečnější nemotorovou dopravu. Jednotlivé investiční projekty, s nimiž se v rámci ITI v následujících letech počítá, jsou ve fázi záměru a budou jednotlivě projednávány v orgánech města. Stejně tak i o výších dotací pro město budou řídicí orgány teprve rozhodovat. Město chce být maximálně připraveno, a proto už s předstihem zpracovává první důležité podklady k jednotlivým vybraným projektům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…