Hradec Králové: Letničky barevně rozzáří celé město

29.05.2016 8:29

Až 57 tisíc letniček více než 42 odrůd mnoha barev zkrášlí letos záhony v krajském městě. Od bílých přes oranžové a červené až po modré. Na rozdíl od předchozích let nepřevládají afrikány ale voskovky lidově nazývané ledovky. Hradečané budou moci během léta na záhonech obdivovat i nové sorty letniček.

Hradec Králové: Letničky barevně rozzáří celé město
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V letošním roce se na městských záhonech objeví například nové barevné variety šalvěje nebo úplná novinka v městských výsadbách kopretinovec. „U šalvěje se mohou obyvatelé města těšit na barvy od růžové až po modrou indigo,“ popsala Daniela Maternová ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové. Moderní úprava výsadby se objeví na Masarykově náměstí, kde bude vysazeno více druhů letniček v barevné variaci od bílé, žluté, přes oranžovou. Kromě netradičního pojetí výsadby letniček v této části města došlo i ke kompletní výměně růží. Na Masarykově náměstí budou rozkvétat růže jednoduchých tvarů v barvě tmavě růžové.

Výsadba letniček trvá zhruba tři týdny a pracuje na ní 15 pracovnic. „Je to mravenčí a velmi poctivá práce našich zahradnic. Výsadbou to začíná a následuje pravidelné zalévání, pletí a také přihnojování,“ vysvětlil vedoucí správy městské zeleně Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Krásu květinových záhonů jistě ocení při procházce městem nejen Hradečané, ale také turisté. Problémem, který dělá pracovníkům Technických služeb Hradec Králové vrásky na čele je to, že někteří obyvatelé květiny ničí nebo dokonce do záhonu pustí bez kontroly svého psa. „Byli bychom rádi, kdyby nezodpovědní majitelé psů do záhonů své miláčky nepouštěli a chránili více městský majetek, respektovali a vážili si tak práce našich zahradníků,“ uzavřela náměstkyně primátora Romana Lišková, zodpovědná za městské organizace a majetek města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …