Hradec Králové: Opilci míří na záchytku, nejčastěji na Josefa

19.12.2014 13:05

V průměru jednoho opilce denně musejí odvézt královéhradečtí strážníci městské policie na záchytku. V porovnání s minulými lety počet takto převezených opilců každým rokem zhruba o třetinu roste. Příčina? Většinou dostupný a levný alkohol v supermarketech a selhání sebekontroly, tvrdí z praxe v terénu strážníci, kteří musejí čelit při převozech na záchytku hrozbě nebezpečných infekcí, agrese a znečištění klientů putujících na záchytku.

Hradec Králové: Opilci míří na záchytku, nejčastěji na Josefa
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Speciální sanitní vůz, který Královéhradecký kraj daroval městské policii k převozům opilců na záchytku, se do vozového parku strážníkům hodí a po nezbytných úpravách, které vyžaduje legislativa, se okamžitě zapojí do procesu. „Celkově disponuje městská policie patnácti vozy, ale k převozům na záchytku používáme takzvané sanitní vozy, které jsou pro tento účel speciálně přizpůsobeny. Musíme počítat s tím, že opilec vůz po cestě znečistí. Velice často také vyhrožuje, je agresivní a strážníci ho musejí po cestě na záchytnou stanici zpacifikovat,“ popisuje nelehkou praxi strážníků jejich ředitel Miroslav Hloušek. Dodává, že v roce 2012 bylo na záchytku převezeno 279 osob, v roce 2013 už 345 a v letos předpokládaný počet převozů přesáhne 365. „Nejvíce výjezdů k lidem pod vlivem alkoholu a omamných látek eviduje městská policie každoročně 19. března, tedy na Josefa,“ potvrzuje Miroslav Hloušek.

„K úkonům spojeným s převozem na záchytnou stanici používáme kromě jednorázových rukavic teď v zimním období i deky, aby transportované osoby neprochladly. Ze zákona za ně totiž do příjezdu na záchytku odpovídáme,“ vysvětluje velitel výkonu královéhradeckých strážníků Jan Mrázek. Ze statistik je znát rok od roku nárůst takových výjezdů, takže strážníci nový vůz do svého vozového parku vítají, i když ho musejí před tím upravit, aby vyhovoval předpisům.

Strážník při příjezdu k osobě, kterou následně transportuje na záchytnou stanici, vůbec netuší, jakými chorobami je nakažená a jak je tedy potřeba s ní zacházet. „Měli jsme tu případ, kdy jsme na ohlášení vyjeli k pánovi, který měl ošklivou infekční chorobu nohou a v podstatě neměl kůži. To na první pohled nikdo nepozná a nemůže to vědět ani zasahující strážník. Bylo to hodně nepříjemné. Strážníci mnohdy musejí projít opravdu těžkými situacemi,“ hodnotí práci svých podřízených Miroslav Hloušek.

Od roku 2012 přispívá město Hradec Králové na provoz protialkoholní záchytné stanice čtvrt milionu korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…