Hradec Králové plánuje další trasu svobodného pohybu

24.08.2016 17:39

Další kilometry bezbariérových tras by mohly ve městě vzniknout už zhruba za dva roky. Podmínkou je však získání dotace, která by městu mohla pomoci pokrýt zhruba 85 % způsobilých výdajů projektu. Před třemi lety městu záměr rozšíření trasy E neschválil Úřad vlády ČR. V obnovené podobě podá město žádost i letos. Pokud by uspělo, požádalo by následně o dotace na jednotlivé trasy Státní fond dopravní infrastruktury.

Hradec Králové plánuje další trasu svobodného pohybu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Cílem města je postupně upravit i další místa pro pohodlnější a hlavně bezpečnější pohyb vozíčkářů, nevidomých či starších spoluobčanů nebo rodičů s kočárky. Dalším pozitivem bude bezbariérové propojení úřadů, kulturních a zdravotnických zařízení nebo škol. První tři trasy, které už slouží veřejnosti, se nacházejí blízko historického centra města. Čtvrtá trasa převádí bezpečně a bez překážek obyvatele do velmi frekventované části moderního centra města. Zásadní roli tu sehrává i provázanost s nízkopodlažní městskou hromadnou dopravou, která obsluhuje tuto část města velkým počtem linek a spojů.

Rekonstrukce tras nespočívala přitom jen v obnově havarijních povrchů chodníků, ale i ve snížení obrubníků a nájezdů a v instalaci naváděcích prvků pro nevidomé. Podpora těchto dopravně-bezpečnostních opatření se dle údajů Policie ČR pozitivně promítá i do snižujících se statistik vážných dopravních nehod chodců.

„Město na svém území průběžně pokračuje s opatřeními směřujícími k odstranění bariér pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Na podzim proto předložíme upravený záměr pro rozšíření systému o další trasu E,“ vysvětluje Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města. Trasa by měla navázat na již existující či připravované bezbariérové úseky a trasy a je v návrhu dále členěna na dvě samostatné etapy. Nově město zahrne do záměru i zimní stadion a Studijní a vědeckou knihovnu, což však vyžaduje potřebnou dohodu o partnerství. „Pokud by byl městu záměr Úřadem vlády schválen, požádali bychom v roce 2018 a 2019 o dotaci na jednotlivé trasy Státní fond dopravní infrastruktury by nám pomohl financovat až 85 % způsobilých výdajů projektu,“ uzavírá Jindřich Vedlich a dodává, že přesnější částky nutné pro tuto investici budou známy až po vyprojektování jednotlivých etap.

Trasa končí napojením na ulici Jana Černého

První etapu by mělo tvořit propojení severní části Pražského a Moravského Předměstí. Navazuje na již realizované úseky v minulých letech v centru města. Trasa povede od Skleněné věže ulicemi Wonkovou a Průmyslovou, přes Masarykovo náměstí, ulicí K. H. Máchy, Gočárovou třídou, Mosteckou ulicí, třídou ČSA, Komenského, Ignáta Hermana, Hradeckou a končit by měla u objektu polikliniky na Benešově třídě. Zahájení obnovy této trasy by mohlo, v případě, že městu bude poskytnuta výše uvedená dotace, začít v roce 2018.

Druhá etapa, jejíž obměna by za stejného předpokladu mohla začít v roce 2019, navazuje na výše uvedenou první etapu a propojit by měla severní část Moravského Předměstí s městskou částí Věkoše/Pouchov přes jižní část Slezského Předměstí. Trasa by měla začínat u polikliniky na Benešově třídě a vedla by ulicemi Jana Masaryka, Pod Zámečkem, podél části Gočárova okruhu, Malšovickou, Nezvalovou, Pospíšilovou, Slezskou, Markovickou, Vrázovou a Pouchovskou ulicí a končila by v ulici K Zastávce. I tato trasa, stejně jako ta předchozí, prochází kolem několika důležitých budov a objektů, ať se už jedná o objekty Harmonie se specifickým využitím městských bytů, vysokoškolské koleje, stadion a koupaliště, základní či střední školy, pošta či například železniční stanice na Slezském Předměstí. Trasa končí napojením na ulici Jana Černého, která by se v budoucnu měla dočkat také rekonstrukce.

Další informace naleznete také ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…