Jablonec nad Nisou: Mrazivé noci mohou lidé bez domova přečkat na horkých židlích

19.01.2024 13:05 | Tisková zpráva

Prudké poklesy teplot způsobují problémy lidem bez domova. Těm nabízí jablonecká Naděje možnost, jak se schovat před zimou v denním centru azylového domu nebo přenocovat na tzv. „horké židli“. Podmínkou je, že klienti nejsou agresivní, dodržují pravidla slušnosti a ohleduplnosti vůči ostatním klientům a pokyny zaměstnanců.

Jablonec nad Nisou: Mrazivé noci mohou lidé bez domova přečkat na horkých židlích
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Tzv. horká židle je služba, kdy klient může strávit noc v nízkoprahovém denním centru vsedě a bezpečí u stolu na židli. Není to sice komfortní, ale může to mnohdy zachránit život. Tuto službu nabízí jablonecká Naděje od otevření azylového domu, výjimkou byla pouze doba pandemie. Horké židle denní centrum azylového domu začíná nabízet, když rtuť teploměru klesne na 5 stupňů pod nulou, k dispozici je maximálně 50 míst.

„Pokud chce klient strávit noc na horké židli, vyžadujeme pouze slušnost a neagresivní chování vůči druhým a trochu respektu k zaměstnancům. Před vstupem se může také osprchovat ve venkovním sprchomatu, vyměnit si šaty a ty dosavadní si pak v azylovém domě vyprat,“ říká oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová s tím, že v libereckém denním centru je každou noc přes 30 lidí a kapacita denního centra tam téměř nedostačuje. „V Jablonci je situace o mnoho lepší – evidujeme zatím jednotky lidí, kteří si přijdou „sednout“ na horkou židli,“ dodává Havrdová.

Od roku 2019 má Naděje v terénu k dispozici i dva mobilní polyetylenové přístřešky, tzv. iglou, které se dají využít i v extrémních mrazech okolo minus dvaceti stupňů, přitom uvnitř je přijatelných deset až patnáct stupňů nad nulou. Mezi lidmi bez domova však o ně není velký zájem. Dávají přednost stanům, spacákům a karimatkám. „Proti iglou jsou lehčí, snadněji se s nimi manipuluje a v přírodě nejsou tak viditelné,“ doplňuje Havrdová.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

Statutární město Jablonec nad Nisou řeší bezdomovectví v úzké spolupráci s organizací Naděje, která je poskytovatelem sociálních služeb a snaží se v rámci sociální práce lidem bez domova pomoci. V Jablonci zajištuje terénní program pro osoby bez přístřeší a pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům pro muže a ženy. Někteří Jablonečané však mají pocit, že pomoc bezdomovcům není dostatečná.

Lidé bez domova mají možnost bydlet v azylovém domě, popřípadě v jeho noclehárně, pokud dodržují pravidla a pokud si bydlení zaplatí. Ti, co chtějí zůstat na ulici, mohou v azylovém domě využít denní centrum, kde mohou přenocovat na horké židli, mohou se zde najíst, osprchovat a vyprat si. Pokud nechtějí vstoupit do azylového domu vůbec, mohou kontaktovat terénního pracovníka, který jim nosí jídlo a nabízí aktivně i další pomoc.

V zimě se pak objevují také tzv. zimní uživatelé drog. Ti nahradí alkohol drogami, které je otupí tak, že necítí zimu a mohou umrznout. „Není však možné pomáhat někomu, kdo o pomoc nestojí. Nemůžeme mu ji nutit,“ připomíná jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

„Město činnost Naděje každoročně finančně podporuje v rámci dotačního programu na podporu registrovaných sociálních služeb, v uplynulém roce 2023 jsme z rozpočtu uvolnili částku 1,8 mil. korun. Aktuálně v Jablonci nad Nisou evidujeme zhruba 300 osob bez přístřeší,“ konstatuje Hamplová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…