Jablonec nad Nisou: Tříleté dotace zajistí stabilitu

20.01.2017 18:30

Jablonečtí zastupitelé se rozhodli podpořit celkem 32 jabloneckých subjektů a organizací z oblasti sportu, kultury i ze sociální a zdravotní oblasti, které na svou činnost každoročně žádají o dotace z městského rozpočtu a poskytnout jim tříletou dotaci na činnost. Na svém lednovém zasedání odsouhlasili rozdělení ročních záloh v celkové výši 8,6 milionu korun. Schválené zálohy jsou součástí návrhu rozpočtu na roku 2017, který budou zastupitelé projednávat v únoru 2017.

Jablonec nad Nisou: Tříleté dotace zajistí stabilitu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Vzhledem k pozitivnímu vývoji rozpočtu, jsme se rozhodli podpořit tradiční žadatele, s nimiž máme dobré zkušenosti, a kteří se dlouhodobě věnují své činnosti na území Jablonce. Uzavřením víceletých dotačních smluv pomůžeme organizacím zajistit finanční i provozní stabilitu a v neposlední řadě je částečně zbavíme administrativní náročnosti, která je s podáváním žádostí spojená,“ vysvětluje náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele.

Víceleté dotace se týkají organizací z oblasti sportu, kultury, sociálních věcí a zdravotnictví. Dosavadní způsob každoročních žádostí o dotace z vyhlašovaných programů neposkytoval subjektům jistotu kontinuálního financování. Navíc peníze žadatelé obvykle dostali až v květnu po ukončení celého administrativního procesu. „Vzhledem k faktu, že řada subjektů je městem podporovaná každý rok, pracuje dlouhodobě a systematicky s dětmi a mládeží do 18 let, navíc sportovní subjekty se často starají o významné sportovní areály, navrhli jsme právě systém víceletých dotací,“ dodává náměstek Vele s tím, že organizace se schválenými tříletými dotacemi už nebudou po tu dobu žádat o dotaci na činnost, ale mohou žádat o dotaci na akce.

Celkově je na tříleté dotace pro 17 žadatelů z oblasti sportu určená částka 17,4 milionu korun, přičemž roční záloha v roce 2017 je 5,8 milionu. Pro deset žadatelů z oblasti kultury je na tři roky vyčleněno 5,7 milionu korun a roční záloha činí 1,9 milionu.

Celková částka za tři roky ve výši 2,3 milionu korun bude rozdělena mezi čtyři subjekty působící v oblasti sociální péče a zdravotnictví a záloha schválená pro letošní rok činí celkem 777 tisíc korun.

Oblast výchova a vzdělávání je zastoupena jedním subjektem – Junák – český skaut a skauti mohou počítat se 100 tisíci ročně, tříletá dotace tedy činí 300 tisíc korun.

Upravené Zásady pro poskytování dotací a peněžitých darů a dotační programy na podporu aktivit v jednotlivých oblastech z rozpočtu 2017 včetně formulářů žádostí a jejich příloh budou k dispozici na webu města v životních situacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…