Jablonec nad Nisou: Začal jarní úklid

20.03.2024 7:29 | Tisková zpráva

Technické služby Jablonec nad Nisou (TSJ) zahájily předmetání města. Jarní úklid začíná jako vždy v centru města a končí v oblasti Vrchlického sadů a nemocnice. Trvat bude zhruba devět týdnů, délku však může ovlivnit počasí. Město na ni má v rozpočtu rezervováno přes 20 mil. korun.

Jablonec nad Nisou: Začal jarní úklid
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Ačkoliv TSJ ještě úplně nemění techniku ze zimní výstroje na tu běžnou, vhodnou k úklidu města po zbytek roku, vzhledem k současnému počasí však ukončí zimní dispečerské služby a pohotovost. „Od 19. do 21. března se bude také měnit dopravní značení, to znamená, že skončí dočasné zjednosměrnění některých ulic i omezené parkování,“ říká Petr Roubíček, náměstek jabloneckého primátora pro správu majetku.

Jarní úklid ve městě tradičně začíná v centru, další části se každý rok mění. S centrem se letos začíná uklízet kolem přehrady a v ulici Palackého. Po týdnu se pracovníci a technika přesunou na Vrkoslavice a Dobrou Vodu, pokračovat budou do Kokonína, poté na sídliště Žižkův Vrch a Na Vršku. Jako další se bude uklízet sídliště Bártův vrch a oblast Novoveské, dále Proseč, Šumava spolu s Jabloneckými Pasekami. Předposlední oblastí budou Rýnovice, Lukášov a Mšeno a jarní úklid skončí v oblasti kolem jablonecké nemocnice a ve Vrchlického sadech. „Celý úklid bude trvat zhruba devět týdnů v závislosti na aktuálním počasí a v městském rozpočtu je na něj rezervovaných 20 milionů,“ konstatuje náměstek Roubíček.

Úklid mohou prodražit a ztížit špatně zaparkované osobní automobily. Proto prosíme Jablonečany, aby dbali dopravního značení, které je na provádění jarního úklidu upozorní vždy několik dní předem. Dodržování dopravního značení bude kontrolovat i městská policie,“ připomíná vedoucí oddělení správy komunikací Martin Čermák s tím, že nejvíce je na silnicích a chodnících posypového materiálu, a to písku, drti a soli. Právě soli TSJ na chodníky a komunikace vysypaly během letošní zimy zhruba 1500 tun.

Letošní zima nebyla ani tolik o sněhu, i když jen do ledna ho napadlo v Jablonci zhruba 160 centimetrů. Hlavním problémem letos byla námraza, ledovatka, kterou bylo třeba posypat,“ vysvětluje Petr Roubíček.

Za jarní úklid i zimní údržbu město zaplatí kolem 50 mil. korun. Zimní údržba od listopadu 2023 do konce února 2024 vyšla na 22,8 mil. Kč, chybí ještě vyúčtování za březen. Za zimu 2022/23 město zaplatilo 26,5 mil. korun, což bylo úplně nejvíce od zimní sezóny 2015/2016, kdy byla zimní údržba nejlevnější, tehdy vyšla městkou kasu na 11,1 mil. korun.

Plán zimní údržby platí v Jablonci nad Nisou vždy od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Údržbu provádějí na základě smlouvy pro město TSJ a tuto sezónu se uklízelo víc jak 160 km vozovek a přes 64 km chodníků, 139 autobusových zastávek, 280 přechodů pro chodce, včetně těch na silnicích ŘSD ČR a KSÚS LK, a 24 schodišť.

Harmonogram jarního úklidu

oblast číslo

lokalita

rozsah – oblast ohraničená ulicemi

délka úklidu a orientační datum

1.

 

 

 

2.

 

střed města

 

 

 

okolí přehrady a Palackého

Budovatelů, 5. května, Mostecká, Smetanova, Hasičská, E. Floriánové, Palackého, Větrná, Rýnovická, LibereckáPalackého od Horního náměstí po kruhový objezd ve Mšeně včetně ul. Ant. Dvořáka, stezka pro pěší + inline dráha podél I. přehrady, Průběžná, Sportovní, Za Hrází

 

 

 

1 týden

17.-24.3.

3.

 

 

4.

Vrkoslavice a Dobrá Voda (Horní)

Kokonín

Kavanova, Pražská, Turnovská, Krkonošská, Turistická, Ke Starému buku, Dobrá Voda

Krkonošská, Pražská, Jahodová, Lyžařská, Tyršova stezka, Dalešická, Maršovická, Kaštanová

 

 

1 týden

25.-31.3.

5.

Žižkův Vrch a Na Vršku

Pražská, U Balvanu, Turnovská, Budovatelů, Liberecká, Plynární

1 týden

1.-7.4.

6.

Bártlův Vrch, oblast Novoveské

Pražská, 5. května, Podhorská, V Nivách, Novoveská

1 týden

8.-14.4.

7.

 

 

8.

Proseč

 

 

Šumava, Jabl. Paseky

Tovární, Liberecká, Prosečská, Široká, Horní, V Pekle, Nový Svět, Za Říčkou

Palackého, U Přehrady, Průběžná, Tichá, Lučanská, Pionýrů, Pod Kynastem, Pod Tratí, Podhorská

 

 

2 týdny

15.-28.4.

9.

 

 

10.

Rýnovice, Lukášov

 

Mšeno

 

Janovská, Želivského, Vyšehradská, Čs. Armády, Pod Prosečí, Pod Vodárnou

Riegrova, U Přehrady, Mšenská, Janovská, Želivského, Harrachovská, Pražského povstání

 

 

2 týdny

29.4.-12.5.

11.

nemocnice a Vrchlického sady

Liberecká, Rýnovická, Větrná, Tovární, Harrachovská, Riegrova, Palackého, Větrná

1 týden

13.-19.5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…