Stane se Jablonec nad Nisou historickým městem roku?

12.03.2024 13:05 | Tisková zpráva

Finanční dar ve výši sto tisíc korun dostalo statutární město Jablonec nad Nisou od Krajského úřadu Libereckého kraje za vítězství v soutěži o titul Historické město roku 2023. Dar město využije na další obnovu radnice.

Stane se Jablonec nad Nisou historickým městem roku?
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Za vítězství v krajském kole soutěže o titul Historické měst roku 2023 jsme dostali od Libereckého kraje finanční dar ve výši 100 tis. Kč, který využijeme na pokračující obnovu radnice ještě letos. Uvažujeme o tom, že veřejnosti zpřístupníme místnosti ve věži, kde jsou radniční hodiny. Tím by výstup na radniční věž byl ještě o něco atraktivnější,“ prohlašuje jablonecký primátor Miloš Vele.

Prohlídkové okruhy na jablonecké radnici včetně výstupu na věž za dobrého počasí jsou velmi oblíbené. Ve věži mohou návštěvníci vidět pracovnu úředníka z 30. let minulého století, kdy byla radnice postavená, a modely rozhleden jabloneckého stavitele Roberta Hemmricha rozesetých v okolí města.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18652 lidí

„Kromě soutěže o titul Historické město roku 2023 jsme pro letošní rok obdrželi z ministerstva kultury finanční kvótu, tj. státní dotaci pro městskou památkovou zónu ve výši 1,35 milionu korun. Její rozdělení a povinnou spoluúčast města bude schvalovat jablonečtí zastupitelé v dubnu,“ připomíná Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Jablonec nad Nisou letos obhájil loňské vítězství v krajském kole soutěže o titul Historické město roku 2023 a stejně jako loni postupuje do celostátního kola o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023. Protože se Jablonec do loňského ročníku soutěže přihlásil s obnovou radnice, navštívila magistrát v úterý 12. března odborná komise ministerstva kultury, aby si obnovené prostory prohlédla.

Výsledky celostátního kola o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2023 budou vyhlášeny 18. dubna 2024 v Praze, v mezinárodním duchovním centru Václava a Dagmar Havlových s názvem Pražská křižovatka.

Do soutěže o titul Historické město roku 2023 se Jablonec přihlásil s obnovou budovy radnice, postavené v letech 1932-1933. Tato funkcionalistická stavba byla koncem roku 2023 usnesením Vlády ČR prohlášena národní kulturní památkou s účinností od 1. 7. 2024. Loni si město připomínalo 130 let od narození architekta radnice Karla Wintera a 90 let od uvedení radnice do provozu. Radnice je postupně obnovována od roku 2012, kdy byly opraveny náměstí a schodiště. V následujících letech byla postupně renovována samotná budova, přičemž náklady na její obnovu dosáhly téměř 90 miluonů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…