Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili závěrečný účet roku 2016

19.05.2017 11:30

Zastupitelé na svém květnovém zasedání projednali a schválili závěrečný účet města Jablonec nad Nisou za rok 2016. Hospodaření města skončilo v loňském roce přebytkem ve výši 98 milionů korun.

Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili závěrečný účet roku 2016
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Hospodaření města se pravidelně vyhodnocuje a bedlivě sleduje. „Podařilo se udržet hospodaření na přijatelné úrovni. Stále splácíme úvěry přijaté v minulých letech. Na splátkách jsme uhradili přes 59 milionů korun a doplatili jsme úvěry u Hypoteční banky a České spořitelny. Zadlužení města se tak snížilo ze 165 milionů na začátku roku na 105 milionů na konci roku 2016,“ konstatuje náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele a dodává, že důkazem dobrého hospodaření je rostoucí provozní saldo, tedy rozdíl mezi běžnými příjmy a běžnými výdaji. To dosahuje téměř 162 milionů korun a meziročně se tento ukazatel zvýšil o 27%.

Daňové příjmy byly vyšší

V závěrečném účtu města je uvedeno, že v roce 2016 došlo k nárůstu všech daní. Nejvíce daň vzrostla daň z příjmů fyzických osob o 15,8 milionů korun. Celková výše daňových příjmů v roce 2016 je 530 milionů korun. Vloni činil celkem daňový příjem do rozpočtu města 483 milionů korun, což je o téměř 47 milionů více.

Největší investice roku 2016

Mezi největší investice loňského roku se řadí rekonstrukce ulice Lesní za 12,7 milionu, zateplení MŠ Tichá za 6,9 milionu rekonstrukce hřiště v Břízkách za 9,8 milionů nebo rekonstrukce kina radnice za 2 miliony korun. Město jako zřizovatel nemocnice poskytlo 15 milionovou investiční dotaci. Zásadní je také částka 40 milionů korun, což je schválený příplatek mimo základní kapitál společnosti Jablonecká energetická, která v loňském roce úspěšně dokončila projekt revitalizace sítě centrálního zásobování teplem.

Během roku zastupitelé a radní devatenáckrát schvalovali rozpočtová opatření, resp. úpravy rozpočtu spočívající například v přesunu jednotlivých rozpočtových položek, úpravách rezerv města nebo zařazení dotací.

Součástí Závěrečného účtu roku 2016 je i zpráva auditora. Celoroční hospodaření města přezkoumala a bez nedostatků shledala auditorská společnost ATLAS AUDIT s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …