Jablunkov: Co bude se Starým klášterem?

09.04.2017 15:40

Na svém posledním jednání jablunkovští zastupitelé více než hodinu debatovali o problematice Starého kláštera. Historická dominanta města chátrá a potřebuje nutnou dávku finanční injekce do rekonstrukce. Jaké záměry mají představitelé nejvýchodnějšího města s objektem z druhé poloviny 19. století nastíní v rozhovoru starosta Jiří Hamrozi.

Jablunkov: Co bude se Starým klášterem?
Foto: archív autora
Popisek: Jablunkov náměstí

Jaký je současný stav Starého kláštera?
S politováním musím říct, že objekt je v havarijním stavu. Zatéká do něj, není izolován, trpí plísněmi, opadají podhledy, omítky, propadají se i podlahy, prorůstá vegetací, někde dokonce i stromy. Navíc voda v kombinaci s mrazem zanechala po letošní zimě další nelichotivé stopy na stavu budovy. O tom, že je nutné do ní investovat, se ví již léta. Však také naposledy prošla opravou v roce 1996, tehdy šlo o obnovu střechy. Proto jsme loni navázali česko-polskou spolupráci s obcí Hażlach, v níž bychom se na naší straně pustili s pomocí dotačních peněz do rekonstrukce. Naši žádosti však nebylo vyhověno, a proto musíme vyřešit, co s budovou dále. Čas je neúprosný a další roky chátrání by budova nemusela přežít.
Nutno podotknout, že současný nájemce, spolek I4U, do kláštera investoval nemalou snahu i peníze, aby alespoň z části vytvořil důstojnější podmínky pro svou expozici Světového muzea a knihovny Bible. Díky tomu je také pohled na budovu zvenčí přívětivější, nemluvě o vnitřních prostorech, které jsou vyčištěny od mnoha let shromažďovaného nepořádku.

Možnostmi, co s budovou, je několik. Jakým směrem se město vydá?
Dotaci jsme nezískali, takže variantou je počkat na další vlnu výzvy. Na toto však spoléhat nemůžeme a 50 milionů na opravu objektu v městské pokladně nemáme. Možností je tedy navázat spolupráci s partnery. Samozřejmě se jako první nabízí Petr Hamrozi, jednatel spolku I4U, který za zhruba rok a půl fungování v Jablunkově ukázal, že se o budovu umí a má chuť starat. Buď by mu město i nadále budovu za určitých podmínek pronajímalo či propůjčovalo, nebo pak prodalo. Tato možnost je i z hlediska čerpání příspěvků od dárců a příznivců muzea Bible podle pronajímatele nejvhodnější.
Existuje také varianta, že by se do Starého kláštera přestěhovala jiná organizace, nebo by ji případně koupil soukromý investor. Bude záležet na rozhodnutí zastupitelů.

Kdy budeme znát konečný verdikt nad klášterem?
Na dubnovém jednání zastupitelů (19. duben, 15.00, sál jablunkovské radnice) se tímto tématem budeme opět zabývat. Nebude to jednoduché a jednoznačné rozhodnutí. Pro mě osobně snad nejtěžší v postu starosty. Starý klášter je totiž neodmyslitelně spjat s historií města, je jeho dominantou, možná i trochu zapomenutou a opomíjenou. Správně se postarat o tento odkaz našich předků je však našim závazkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …