Jeseník: Rekonstrukce městské vily v Dukelské ulici začne letos

17.02.2024 20:08 | Tisková zpráva

Vilu na Dukelské ulici, kde dříve sídlila školka nebo městská policie, čeká rekonstrukce. Její součástí jsou stavební úpravy stávajícího domu, přístavba nové kočárkárny a markýzy. Po dokončení v příštím roce bude v budově zřízena dětská skupina. Na realizaci získalo město dotaci ve výši přes 14 milionů korun.

Jeseník: Rekonstrukce městské vily v Dukelské ulici začne letos
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

„Hlavní práce v rámci projektu zahrnují bezbariérovou úpravu vstupu do objektu a rekonstrukci místností v přízemí a prvním patře, včetně změny jejich dispozic na dětskou skupinu. Revitalizace zasáhne také technické systémy, které jsou již za hranou životnosti, například vzduchotechniku, elektroinstalace, a dešťovou kanalizaci apod.,“ uvedl vedoucí odboru investic a majetku Jiří Uher.

Součástí jsou pak stavební úpravy, které směřují ke snížení energetické náročnosti budovy, tj. zateplení, výměny oken i v horních bytových jednotkách, instalace rekuperačních jednotek a dalších opatření, která přispějí k úsporám energií. Z venkovních úprav je významné vytvoření kočárkárny nebo oplocení části pozemku a jeho úprava na zahradu s vyhrazenými hracími plochami pro dětskou skupinu. Dále bude upraven chodník a parkoviště, aby odpovídaly novým potřebám a využití revitalizovaného prostoru.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46043 lidí

Budova opět získá plnohodnotné využití

Ještě v minulém století budova sloužila jako mateřská školka, v devadesátých letech v ní byl zřízen Klub důchodců a umístěna nově vzniklá Městská policie Jeseník. Strážníci svou služebnu na Dukelské využívali až do roku 2021, kdy se přestěhovali do prostor v pasáži Slovan.

„Aktuálně se v přízemí nachází komunitní centrum, které slouží klubům seniorů, v nichž se pravidelně schází okolo 250 členů, a které pořádají třeba taneční odpoledne, přednášky, besedy a další akce. První patro není od stěhování strážníků využíváno. Dvoupodlažní podkroví pak slouží k bydlení a účel jeho využití se po stavebních úpravách nezmění,“ vysvětlil místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Významným cílem projektu je zajištění částečně bezbariérového využívání budovy. Důraz je proto kladen na víceúčelové přizpůsobení přízemí, a to nejen pro dětskou skupinu, ale i komunitní klub, v němž se budou odpoledne i nadále scházet senioři. Objekt tak bude opět plnohodnotně využíván.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.