Jičín: Změny, které přináší novela školského zákona

07.02.2017 21:02

Novela školského zákona přinesla výrazné změny - povinnou předškolní docházku či školské obvody pro MŠ. Nové jsou i termíny zápisů dětí do ZŠ.

Jičín: Změny, které přináší novela školského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zápisy dětí do jičínských mateřských škol letos proběhnou tradičně v květnu, konkrétně 9. 5. 2017. Novela školského zákona z roku 2016 ale přináší řadu změn. Hlavní je povinná předškolní docházka již pro pětileté děti. Od počátku školního roku (tj. září 2017), který následuje po dni, kdy dítě dosáhne pátého roku věku, až do zahájení povinné školní docházky dítěte, je tedy předškolní vzdělávání povinné. Výjimky jsou přesně dané zákonem, např. při domácím vyučování.

Do mateřské školy se pak přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu (v případě cizinců místo pobytu) v příslušném školském obvodu v Jičíně. Stanovení přednostního přijetí vychází přímo ze znění školského zákona, kdy se tato hranice bude postupně snižovat - v roce 2018 na 3 roky a v roce 2020 na dva roky věku dítěte. Podmínkou je dostatečná kapacita školy (dle povoleného max. počtu dětí ve třídách dané MŠ).

Novinkou je také povinnost stanovení školských obvodů MŠ prostřednictvím Obecně závazné vyhlášky, kterou Rada města nyní doporučila zastupitelstvu schválit. Každý rodič tak podle místa bydliště bude mít určenu školku, kam dítě bude chodit, podobně jako tomu je u základního vzdělávání. Rodič může přihlásit dítě do jiné než spádové mateřské školy, nicméně v případě naplnění kapacity vybrané školy může být přijetí odmítnuto a dítě bude mít garantováno místo ve spádové mateřské škole.

Zápisy do prvních tříd základních škol jsou pro letošek posunuty, proběhnou až 20. a 21. 4. 2017. Dříve byly už v únoru. Opět i zde přinesla novela školského zákona řadu změn, mj. právě i posunutí termínu přihlášení k povinné školní docházce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…