Jičín o víkendu uklízel, nasbíralo se 12,5 t odpadu

10.04.2017 19:02

Obyvatelé Jičína se mohli letos opět zapojit do celorepulibkové ekologické akce s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko“.

Jičín o víkendu uklízel, nasbíralo se 12,5 t odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V sobotu 8. dubna se ze čtyřech stanovišť vydaly zhruba dvě desítky lidí a dobrovolně uklízely předem vybrané lokality. Jednalo se o veřejná prostranství či černé skládky. Obyvatelé zase hojně využili devíti po městě přistavených kontejnerů pro úklid svých domů a sběrného dvora, kam mohli nepořádek odvézt. Celkem se nasbíralo 12,5 tun směsného odpadu.

V sobotu v devět hodin ráno se před Městským úřadem, v Centru přírodních věd a u Šiběňáku sešlo asi patnáct dobrovolníků, kteří se rozhodli vylepšit své okolí a vzhled města společným úklidem v rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Každý obdržel rukavice, pytle a potřebné instrukce, jak odpad třídit, či jak postupovat, pokud někdo najde nebezpečný odpad. Během dopoledne se pak prošly lokality u Šibeňáku a okolo obchodního domu Tesco, od hvězdárny směrem na Březinu a v okolí garáží u archivu, u výpadovky směrem na Popovice a v okolí nivy Valdického potoka. „Očekávali jsme trochu větší účast občanů, ale i zástupců z řad občanských sdružení, která mají zájem na ochraně přírody a krajiny, přeci jen se tu akce konala již třetím rokem. Ale sešla se nás asi polovina oproti loňsku. Přesto považujeme akci za úspěšnou. Podařilo se nám sesbírat dohromady asi 940 kg odpadu, který Technické služby města Jičína ještě v sobotu odvezly na skládku Popovice – Libec. Nejčastěji to byly PET lahve, různé obaly, sklo, apod., objevily se i pneumatiky, část záchodové mísy nebo se našel také mobilní telefon a peněženka s doklady, které jsme odevzdali majiteli,“ komentuje průběh akce Ing. Jana Mušková, vedoucí odboru životního prostředí. „Když jsem se dozvěděla, že se tato akce koná i v Jičíně, neváhala jsem jít pomoci. Mně osobně nepořádek v přírodě dost vadí. V Jičíně žijeme s manželem dva roky a rádi chodíme na procházky do čisté přírody,“ říká dobrovolnice Mgr. Helena Nováková, která přišla přiložit ruku dílu v trase na Popovice a v okolí Valdického potoka. Úklidu u rybníka Šiběňák se osobně účastnil i starosta města JUDr. Jan Malý s místostarostou Ing. Janem Jiřičkou.

Do akce se samostatně zapojila další skupina šesti obyvatel, která se úklidů účastní pravidelně. Uklízela Letnou a směr na Kbelnici a nasbírala 7 pytlů odpadků. Další, kdo se do aktivity zapojil, byli dobrovolníci z projektu Tamjdem, kteří uklízeli okolí Lodžie. Zebín zase uklízel pan Mgr. František Kynčl ze Základní školy Železnická. Po městě byly dále přistaveny kontejnery na velkoobjemový odpad, kam mohli místní odklidit nepotřebné věci z domácností. „Kontejnery byly na devíti místech v Jičíně v pátek a v sobotu 7. - 8. dubna 2017. Lidé do nich nanosili zhruba 11,5 tun nepořádku, který byl roztříděn a následně odvezen na skládku Popovice-Libec. Hojně také využívali rozšířených provozních hodin na sběrném dvoře, kde se otočila asi padesátka obyvatel,“ dodává místostarosta města Ing. Jan Jiřička.

S úklidem souvisí také černé skládky. Ty odstraňují během roku Technické služby a vloni jich měli nahlášených celkem čtrnáct. „Problémovým místem je např. okolí Zebína, kam nám lidé odhazují odpadky do skruže umístěné kolem kontrolního vrtu pod skládkou. Dále pak u garáží za Penny marketem, v okolí Tesca a v Popovicích v okolí skládky. Zde se nám černé skládky bohužel často opakují,“ jmenuje inkriminovaná místa Ing. Jana Mušková. Lidé mohou nepořádek hlásit přímo odboru životního prostředí, technickým službám, přes webové stránky města nebo přes mobilní aplikaci Zmapujto.cz, se kterou Jičín již několik let spolupracuje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…