Jihlava: Světlo pro AIDS 2022

10.05.2022 17:39 | Tisková zpráva

Třetí květnovou neděli si lidé na celém světě připomínají v rámci akce „Světlo pro AIDS“ oběti této nemoci a solidaritu s HIV pozitivními. Cílem kampaně je varovat před touto nemocí a působit osvětově.

Jihlava: Světlo pro AIDS 2022
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zdravé město Jihlava si ve spolupráci s partnery projektu připravilo dvě aktivity. První je možnost nechat se otestovat na HIV zdarma. Druhá se týká přednášky pro mládež s HIV pozitivním člověkem.

Ve střední Evropě nejsou počty zjištěných HIV pozitivních tak závratné, nicméně jisté obavy můžeme zaznamenat i v souvislosti s příchodem lidí z východu. V loňském roce Česká republika zaregistrovala 233 nových HIV pozitivních případů. K 31. 12. 2021 bylo v ČR vykázáno 4 074 HIV pozitivních osob.

Situace kolem pandemie nám připomněla, že pečovat o své zdraví a být v kondici znamená být zodpovědný nejen vůči sobě, ale i ostatním. O infekci HIV/AIDS a jiných pohlavně přenosných nákazách to platí dvojnásob. I v 21. století zůstává AIDS nevyléčitelnou nemocí. I když správně léčený pacient může mít dnes srovnatelnou délku a kvalitu života jako zdravý člověk. Je dobré myslet na prevenci. Znamená to chovat se při sexu zodpovědně, mít jednoho stálého partnera, používat kondomy a v případě rizikových kontaktů se nechat včas na HIV otestovat.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

V Jihlavě je připraveno pro širokou veřejnost anonymní testování na HIV infekci zdarma a to v úterý 17. května 2022 od 14:00 do 18:00 hodin. Sanita bude umístěna u vedlejšího vstupu obchodního centra CITY PARK (vstup z ulice U Dlouhé stěny). K dispozici budou rychlotesty, tzn. že výsledek obdrží zájemce do 20 minut. Testuje se z kapky krve z prstu. Není nutné se objednat.

Rizika a nebezpeční spojená s touto nákazou je dobré si stále připomínat. Proto jsme pro žáky a studenty jihlavských škol připravili ve čtvrtek 19. 5. 2022 dvě besedy s HIV pozitivním Martinem. Promítání dokumentu o AIDS spojené s osobní výpovědí se uskuteční v kině Dukla od 9.00 a 11:00 hodin. Nabídku k účasti dostali žáci prostřednictvím odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Osvětovou zdravotní kampaň „Světlo pro AIDS“ realizuje Zdravé město Jihlava ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, Zdravou Vysočinou, City Parkem a organizací Rozkoš bez RIZIKA. Vše za finanční podpory Magistrátu města Jihlavy a Zdravého kraje Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…