Jihlava: Ukrajinským uprchlíkům pomáhají psycholožka i švadlena

01.02.2024 10:23 | Tisková zpráva

Specializovaná firma aktuálně opravuje střechu Ukrajinského domu. Město si rekonstrukci objednalo kvůli dožilé krytině. Společně se střechou se úprav dočkala i boční fasáda nad penzionem Gustava Mahlera.

Jihlava: Ukrajinským uprchlíkům pomáhají psycholožka i švadlena
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ukrajinský dům i po dvou letech od svého otevření pomáhá lidem, prchajícím před válkou. V současnosti jich tam žije deset včetně malých dětí. Provoz domu má na starosti Středisko křesťanské pomoci, konkrétně pan Valentin. „Každá rodina tu má svůj pokoj. Na chodbě je pak společné sociální zařízení a k využití je i velká, plně vybavená kuchyň,“ vyjmenoval Valentin, který přijel z Ukrajiny do Česka před necelým rokem.

Kromě toho, že se stará o chod Ukrajinského domu, pomáhá i dobrovolnému spolku F POINT (více ZDE). „Na to, že je tu pan Valentin tak krátce, umí velmi dobře česky. Vede proto ve zdejší učebně kurzy českého jazyka pro úplné začátečníky,“ uvedl Radim Fiedler z F POINT.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27535 lidí

Právě pracovníci F POINT mají v Ukrajinském domě na starosti program pro uprchlíky. „Z bývalé tělocvičny v přízemí je herna, která slouží jako zázemí pro klub Fantazie. Každý všední den od 9 do 12 hodin tam docházejí maminky s dětmi. K dispozici je jim mimo jiné psycholožka z Ukrajiny, s kterou si mohou promluvit,“ řekl Radim Fiedler.

V Ukrajinském domě je také kavárna, kde se konají tematické večery. Hrají se tu deskové hry, vyrábí zákopové svíčky (více ZDE) nebo si tu lidé jen tak povídají. „Do budoucna přemýšlíme i o hudebních kurzech. Nedávno přišla z Ukrajiny do Jihlavy mladá paní učitelka a měla by zájem je vést,“ podotkl.

Hojně využívaná je také Ukrajinská knihovna, která slouží zároveň jako učebna, a osvědčil se i tamní šatník, odkud si maminky mohou brát oblečení nejen pro své děti. Zároveň tam také nosí věci, které už nevyužijí. „K dispozici je jim tu švadlena, která pomáhá se šitím nebo opravami,“ doplnila manžela ředitelka F POINT Dana Fiedlerová.

Město aktuálně nechává, kvůli dožilé krytině, opravit střechu Ukrajinského domu. „Firma mění klempířské prvky, opravuje části krovu, štukové a zdobné prvky, střešní římsy nebo hromosvod. Demontovali jsme a zlikvidovali také původní půdní vestavbu, kde byly použity nevhodné materiály, a nechali jsme opravit také boční fasádu domu nad penzionem Gustava Mahlera,“ vyjmenoval vedoucí oddělení správy realit Ondřej Stránský.

Cena za opravy je vyčíslena na zhruba 4,678 milionu korun bez DPH. Hotovo by mělo být nejpozději 30. dubna 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…