Jihlava loni přivítala 165 nových občánků

25.01.2024 22:31 | Tisková zpráva

Komise pro občanské záležitosti rozeslala v roce 2023 přes 1500 gratulací. Jedna z nich mířila oslavenkyni k 102. narozeninám.

Jihlava loni přivítala 165 nových občánků
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Vítání občánků, blahopřání k významným životním jubileím, organizace jubilejních svateb i slavnostní oceňování bezpříspěvkových dárců krve. To vše měla v loňském roce na starosti komise pro občanské záležitosti v Jihlavě.

Ve velké obřadní síni přivítala komise v roce 2023 165 nových občánků, což je srovnatelný počet s rokem 2022. Pozváni byli všichni, jejichž rodiče o slavnostní obřad projevili zájem vyplněním potřebného formuláře a splnili podmínky pro účast na obřadu.

V loňském roce rozeslala komise pro občanské záležitosti také 1100 blahopřání. Určena byla pro obyvatele Jihlavy, kteří dovršili významné životní jubileum, a to konkrétně 75 let, 80 let a 85 let. V případě dovršení 90 let dostává jubilant gratulaci každý rok a náleží mu i dárkový balíček. Loni jich bylo celkem 433.

Navíc dalším třem ženám přála komise spolu s vedením města k 100. narozeninám a jedné k 102. Kromě pamětního listu, dárkového koše a kytice dostaly staleté jubilantky i stříbrný odražek.

Komise pro občanské záležitosti se v loňském roce také spolupodílela na organizaci jubilejních svateb, mezi které patří zlatá, kamenná nebo diamantová.  Organizovala je společně s oddělením matriky a to celkem třikrát, což je o dvě méně než v roce 2022.

Komise nechyběla ani u oceňování bezpříspěvkových dárců krve, které probíhá obvykle 2 x ročně ve velkém gotickém sále radnice. V roce 2023 bylo oceněno 135 bezpříspěvkových dárců krve, o rok dříve 123. Od roku 2023 akci pořádá Oblastní spolek Českého červeného kříže Havlíčkův Brod, který převzal agendu po zaniklém Oblastním spolku Českého červeného kříže Jihlava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…