Karlovy Vary: Žáby se vydaly na jarní tah

01.04.2019 15:36

V Karlových Varech začíná každoroční rituál na ochranu žab. Jeho cílem je zajistit obojživelníkům bezpečnou cestu za rozmnožováním.

Karlovy Vary: Žáby se vydaly na jarní tah
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Společně s pracovníky odboru životního prostředí karlovarského magistrátu se do akce zapojují pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a dobrovolní ochránci přírody. Zaměří se na ranní a večerní ruční sběr žab v blízkosti komunikace u jezírka Malé Versailles, které je jejich tradičním cílem.

S příchodem jarních měsíců se žáby vydávají na svůj tradiční tah. Své putování podnikají z důvodu rozmnožování, protože to může proběhnout pouze ve vodním prostředí. V cestě jim stojí řada překážek, přičemž jednou z nejvíce nebezpečných je jízdní komunikace. Proto se na nejvíce problémových místech každoročně s příchodem jara spouští akce na ochranu žab.

V Karlových Varech se jedná o lokalitu u jezírka Malé Versailles. Místní komunikace byla v minulosti při jarním tahu žab v nočních hodinách uzavírána a žáby byly v ranních a večerních hodinách sbírány. V posledních letech dochází v lokalitě ke zřetelnému úbytku migrujících žab, proto se komunikace neuzavírá a ranní a večerní sběr je prováděn ochránci přírody za provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

16:14 Olomouc: Oslava kultury a historie pod patronací svaté Pavlíny

Své kulturní a historické dědictví se chystá Olomouc připomenout tradiční slavností. Svátky spjaté …