Karlovy Vary přivítaly včera hned dvě diplomatické návštěvy

14.08.2015 17:05

Primátor města Karlovy Vary přijal v úterý 13. srpna dvě významné zahraniční návštěvy.

Karlovy Vary přivítaly včera hned dvě diplomatické návštěvy
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Na svou první oficiální návštěvu města přijela velvyslankyně Finska, paní Helena Tuuri, kterou doprovázel Penti Mäkinen, ředitel krajského úřadu finského regionu Jižní Savo.

Velvyslankyně se zajímala o karlovarské lázeňství, společně s ředitelem potvrdili, že i Finsko zažívá mimořádně silný pokles počtu návštěvníků z Ruska, které bylo jako sousední země pro Finsko vždy významným trhem. Primátor projevil zájem o navázání kontaktu s finskými organizacemi cestovního ruchu a informoval hosty, že Karlovy Vary společně s dalšími evropskými lázeňskými městy kandidují na zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Zajímal se také o to, jak Finové tráví volný čas a dovolené, a také, nakolik znají nebo se zajímají o Českou republiku.

Ředitel Mäkinen potvrdil, že Finové znají jméno Karlovy Vary především díky festivalu, a společně s velvyslankyní doporučili primátorovi navštívit Midnight Sun Film Festival. Odehrává se v Laponsku ve městě Sodankylä, letos oslavil 30. ročník, a posledních letech si rychle získává obrovskou popularitu nejen mezi Finy, ale i mezi evropskými fanoušky. Nepochybně i proto, že se koná v červnu a za polárním kruhem, takže nad ním prakticky „slunce nezapadá“ – odtud i název, který znamená „Festival půlnočního slunce“.

Velvyslankyně projevila zájem navštívit typický karlovarský lázeňský dům, „ten nejtradičnější, ne ten nejmodernější“. Oba vzácné hosty přijala poté ředitelka Alžbětiných Lázní, MUDr. Stanislava Maulenová, a představila jim jediné městské veřejné lázně, které se v současnosti připravují na rozsáhlou rekonstrukci.

Druhou vzácnou návštěvou byl honorární konzul České republiky v partnerské městě Karlových Varů, izraelském Ejlatu, David Hercky.

Primátorovi jej představil velvyslanec České republiky v Izraeli Ivo Schwarz. Rodina Davida Herckyho má své kořeny v České republice, konkrétně v Liberci. Stal se třetím honorárním konzulem České republiky v Izraeli, kromě velvyslanectví v Tel Avivu má konzuláty v Jeruzalémě, Haifě, a nově i v Ejlatu.

Konzul ocenil aktivní partnerství Karlových Varů a Ejlatu, díky kterému proběhla už celá řada výměnných pobytů. Upřímně jej překvapila informace, že po návštěvě karlovarských potápěčů v Ejlatu se nyní chystá zimní návštěva ejlatských v Karlových Varech, během které chtějí mimo jiné získat certifikát pro potápění pod ledem. „Je to pro ně z hlediska sportovního určitě mimořádně zajímavé, ale nepředpokládám, že to v Ejlatu u Rudého moře, nejteplejšího moře světa, skutečně využijí,“ usmíval se. Primátor dále vzpomenul například vystoupení izraelského souboru na loňském Karlovarském folklorním festivalu, nebo vystoupení pozoruhodné hudební formace Malox z Tel Avivu při letošním zahájení lázeňské sezóny. Konzul s velvyslancem navrhli další možnosti prezentace Karlových Varů v Izraeli, například během chystaného Českého týdne v Izraeli, který by se měl uskutečnit koncem října. Rozhovor se samozřejmě dotknul také cestovního ruchu a lázeňství, kdy primátor konstatoval, že Izrael patří mezi země, ze kterých v posledních letech přijíždí stále více návštěvníků. Konzul přislíbil pomoc při navazování bližšího kontaktu mezi profesionály a organizacemi v cestovním ruchu v Karlových Varech a Ejlatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…