Královéhradecké letiště ohromí burácení motorů silných aut i vrtulníků

04.05.2017 10:46

Spojení silných strojů a profesionálů na zemi i ve vzduchu znovu přiláká na královéhradecké letiště desetitisíce návštěvníků. Nejlepší jezdci i nejzkušenější piloti předvedou své umění již 12. a 13. května 2017 na letišti v Hradci Králové v rámci nejrozsáhlejší letecké a motoristické show v České republice. Největším lákadlem bude akrobacie v podání akrobatického vrtulníku BÖ105, vystoupení Petra Kopfsteina se strojem extra 330 a již tradiční hromadná nehoda se zásahem všech záchranných složek.

Královéhradecké letiště ohromí burácení motorů silných aut i vrtulníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Páteční program Helicopter Show je tradičně připraven pro odbornou veřejnost i školy. „Profesionálové z řad složek IZS budou diskutovat nad tématy spojenými s leteckou záchrannou službou, pro hasiče navíc letos připravujeme certifikované školení pro zásah na letišti. Chybět nebude ani praktický výcvik leteckých záchranářů se zaměřením na speciální letecké činnosti v LZS a navádění vrtulníku pozemními signály. V odpoledních hodinách budou odborní pracovníci školit děti v oblasti prevence, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace. Hasiči a piloti vrtulníku navíc ukážou, jak to funguje při jejich zásahu,“ říká za organizátora Helicopter Show Daniel Tuček.

Sobotní program, který vypukne od 9 hodin v obou areálech, je určen pro širokou veřejnost. Doprovodný program Helicopter Show nabídne ukázky činností hasičů, policistů, zdravotníků, kynologů a mnoha dalších. Rodiny s dětmi si opět přijdou na své. Pro nejmenší diváky bude připraveno mnoho soutěží a cestu mezi programy jim zpříjemní turistický vláček. Hlavní letový program Helicopter Show začne od 13 hodin, přičemž několik letových ukázek mohou diváci spatřit již dříve. Naopak Rally Show nastartuje návštěvníky pěkně od rána. Na okruhu se hned v úvodu předvedou historické vozy a legendy motorsportu, které záhy vystřídají drifty a road show.

Hlavní letový program bude praskat ve švech

Sobotní letový program Helicopter Show letos zahájí průletem skupiny vrtulníků společně s letouny Cessna Grand Caravan, připomínajícími svými vlastnostmi SUV mezi automobily. Divácky oblíbená hromadná nehoda se zásahem všech složek IZS společně s vrtulníky rozhodně nebude chybět. Naopak s rozšíří a zatraktivní o zapojení psovodů se záchrannými psy.

Dlouho očekávaná premiéra akrobatického vrtulníku BÖ105 v barvách Red Bullu se na královéhradeckém nebi návštěvníkům předvede při ukázkách hned dvakrát. Zkušený pilot Siegfried „Blacky“ Schwarz ze skupiny Flying Bulls všem vynahradí loňskou neúčast a předvede dechberoucí prvky akrobacie s vrtulníkem. Akrobatický pilot Petr Kopfstein, kterého můžete od loňského roku vidět v sérii Red Bull Air Race, na hradeckém nebi ukáže, co má jeho stroj Extra 330 pod kapotou.

Daniel Tuček, pilot vrtulníku dodává „Povědomí o akci sahá až za hranice nejen východních Čech, ale i České republiky. Kromě fanoušků z Nizozemí, Rakouska, Maďarska, Slovenska i Polska, svou účast potvrdila/nabídla i 2. vyhledávací a záchranná skupina (2. Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza) z Polska. Jedná se o samostatnou vojenskou jednotku určenou k provádění pátrací a záchranné činnosti na území Polské republiky a úkolům SAR v pohraniční oblasti sousedních zemí.“

Diváci se mohou těšit také na vystoupení letounů Albatros L39, L29 Delfín, Piper PA18 Super Cub nebo Z-137T. Svou účast potvrdila také armáda, která kromě průletu letounů JAS 39 Gripen přiletí s vrtulníky Mi171Š a W3A Sokol. Druhý jmenovaný bude zároveň jedním z aktérů při simulované dopravní nehodě. Vrtulníky Mi2 a Mi17 se bude prezentovat LOM Praha. Opět zde budou zastoupeni výrobci jako Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Robinson, McDonnell Douglas nebo Bell Helicopters,“ dodává Daniel Tuček.

Rally show pozve na testovací jízdy a vyvrcholí závodem v rámci Finále Mistrů

Rally Show po roce opět otevře autodrom CzechRing pro závodní speciály. Premiérou letošního roku budou paralelní jízdy na dvou okruzích. CzechRing tradičně přivítá nejlepší české teamy rally. Novinkou bude odpolední závod GPD Rally Cup, který se pojede v rámci závodu Finále Mistrů a obsazení bude opravdu hvězdné. Je totiž jen málo závodů, kde je možné porovnat závodní speciály homologované do mezinárodních soutěží FIA s vozy startujícími například v rallycrose nebo jiných soutěžích rally. Na startovní listině nebudou chybět ani legendy a historické závodní stroje. Okruhové speciály a divácky atraktivní drifty i sportovní vozy využijí polygon.

Tato kombinace umožní start většímu počtu aut a pro diváky paralelní sledování obou tratí. Na offrodové dráze zazáří dakarské speciály a divácky oblíbené tialové tatry a speciály. "Zajímavosti z motoristické sportovní show prozrazuje organizátor Karel Pohner a dodává: „Na Autosalon Show okouzlí diváky novinky světových automobilek. Pro zájemce bude připravena zkušební jízda ve většině modelů po okruhu nebo po offroadové dráze. Opravdové dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Letošní novinkou budou motokáry pro děti od 5 do 8 let, dětské buginy a také silné motokárové stroje pro tatínky.“

Hlavní programy obou akcí budou na sebe navazovat. „Program letových ukázek na sebe navazuje a diváci si užijí na jeden vstup bohatý program ve vzduchu i na zemi, včetně zážitkových jízd a letů na vlastní kůži. Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma. Parkovné je zdarma a je zajištěno v prostoru letiště v dostatečné kapacitě, proto organizátoři žádají návštěvníky, aby neparkovali podél silnic před letištěm.

Více informací na webu akcí ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…