Krnov: Klienti domova mají svou ombudsmanku

14.02.2017 19:51

Klienti Domova pro seniory Krnov, jejich rodinní příslušníci či opatrovníci, kteří se domnívají, že došlo k porušení či ohrožení jejich práv, budou mít možnost využít služeb ombudsmanky.

Krnov: Klienti domova mají svou ombudsmanku
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Ombudsmankou se stala specializovaná odbornice Martina Chlápková. Její rolí je vstupovat do kauz, které jsou typické sporem mezi domovem na straně jedné a klientem nebo jeho rodinným příslušníkem či opatrovníkem na straně druhé a týkají se kvality péče.
Zřízení této pozice v domově pro seniory je jedním z nových opatření, které mají zkvalitnit péči o klienty. „Chceme tím dát možnost klientům se v určitých, přesně vydefinovaných případech obrátit se svým případem, podnětem, stížností, nespokojeností a podobně na osobu, která je jednak kompetentní po odborné stránce, ale také nezávislá jak na zřizovateli, tak domovu,“ uvedl za zřizovatele domova, město Krnov, vedoucí odboru sociálního František Fojtík.

Rada města kandidáta na pozici ochránce práv vybírala na základě čtyř základních kritérií, jimiž byly nezávislost ve vztahu ke zřizovateli a k domovu, zkušenost v oblasti sociálních služeb, kompetence v oblasti krizové komunikace a znalost standardů kvality sociálních služeb. Jako ombudsmanku radní schválili na návrh odboru sociálního Mgr. Martinu Chlápkovou, která všechny tyto předpoklady naplňuje ze sta procent.

„Na krytí výdajů spojených s působením ombudsmana domova je v rozpočtu města na letošní rok vyčleněna částka 30 tisíc korun. Ombudsman bude působit na základě dohody o provedení práce. Výše odměny se bude odvíjet od konkrétního počtu hodin, které bude ombudsman jednotlivým kauzám věnovat, to znamená, že nebude placen měsíčním paušálem, ale na základě skutečně odvedené práce,“ upřesnil František Fojtík. 

Mgr. Martina Chlápková v současnosti působí jako ředitelka společnosti Jinak, o.p.s., která svou činností usiluje o podporu lidí se zdravotním postižením, dále jako metodik příspěvkové organizace Harmonie, domova pro osoby se zdravotním postižením, a jako osoba samostatně výdělečně činná poskytuje lektorské a konzultantské služby v oblastech transformace pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením, kvality sociálních služeb a případových prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…