Krnov: Reakcí na petici je vznik pracovní skupiny

20.02.2017 13:12

Zastupitelstvo města na svém zasedání 8. února projednalo petici „Konec zpracování asfaltu v centru města Krnova, chceme opravdu zdravé město Krnov“. Jejím prostřednictvím 369 občanů vyjádřilo nesouhlas s provozem společnosti Evropské distribuční centrum (EDC), která podniká v průmyslovém areálu ve Vrchlického ulici, a požadují, aby společnost úplně ukončila činnost v centru města.

Krnov: Reakcí na petici je vznik pracovní skupiny
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Petice je vyvrcholením více než půlroční nespokojenosti občanů s kvalitou ovzduší, kterou výrazně snižuje odér, vznikající zkapalňováním asfaltu. Lidé vyjadřují také obavy, že dochází k úniku a šíření toxických a karcinogenních látek do okolního vzduchu. „Stížnosti občanů řešíme od loňského léta. Proběhly opakované kontroly provozu firmy EDC ze strany státní správy a nebyl zjištěn rozpor se zákonem. V listopadu zajistilo město u Zdravotního ústavu v Ostravě měření obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků ve venkovním ovzduší, které stálo 64 tisíc korun. Měření neobvyklou imisní zátěž neodhalilo. Jak postupovat dál, aby došlo k vyřešení této situace, by měla být nápomocna pracovní skupina složená ze zástupců města, občanů i firem, které v dané lokalitě podnikají. Skupina by měla zastupitelstvu předkládat návrhy dalších kroků s případnými požadavky, například na uvolnění finančních prostředků z rozpočtu města na opakovaná měření nebo na právní služby experta pro oblast životního prostředí,“ uvedla starostka Jana Koukolová Petrová.      

Svou ochotu spolupracovat s pracovní skupinou před zastupiteli i občany deklaroval zástupce firmy EDC Dalibor Tesař. „EDC má zájem na nekonfliktním soužití s občany města Krnova a za sebe říkám, že uděláme všechno, co půjde a co bude v našich silách, abychom mohli na tomto konečném stavu pracovat. Proběhla opakovaná měření, některá na naši žádost, jiná na žádost orgánů státní správy a jiná na žádost města, a přestože ani jedno z těchto měření neprokázalo překročení limitů, my jsme pořád otevřeni dialogu. Za poslední měsíce jsme investovali miliony korun a já doufám, i když to netvrdím, že tím je problém vyřešen,“ řekl Dalibor Tesař. Jestli opatření, která firma během zimních měsíců provedla, budou účinná, se ukáže po zahájení provozu, plánovaném na březen nebo duben. Dalibor Tesař dále navrhl, aby pro porovnání bylo provedeno jedno měření kvality ovzduší před zahájením provozu EDC a jedno v době plného provozu a přislíbil se na měření finančně podílet.
S existencí asfaltovny téměř v centru města se občané přes všechna ujištění nechtějí smířit. „Je to provoz, který nelze utěsnit tak, aby lidi neotravoval. My to, co jste tam udělali, nechceme, nás to obtěžuje. Zápach na lidi působí a může vyvolávat zdravotní problémy, u někoho lehčí, u někoho těžší, děti z toho kašlou,“ uvedl člen petičního výboru Petr Jániš. Občané se na jednání zastupitelstva také zajímali, zda firma bude rozšiřovat výrobu a jestli stále skladuje stejné množství bitumenu, na které získala povolení. Předpokládají totiž, že v případě jiného množství, než bylo povoleno, proběhne nové řízení o posouzení záměru, oni se stanou účastníky řízení a budou mít možnost uplatnit své připomínky.  

„Provoz je dnes zkolaudován v režimu čtyř pecí, jen čtyři pece jsou zapojené, jen čtyři pece provozujeme. V průběhu tlaku občanů jsme ale provedli řadu opatření, vedoucí k tomu, aby zařízení bylo efektivnější, lépe odsávalo a tak dále, a tato opatření musíme zkolaudovat. Jsou tam jen čtyři pece a my nevylučujeme jejich výměnu za zařízení, které bude těsnější a efektivnější pro odsávání,“ řekl Dalibor Tesař, který k otázce množství skladovaného materiálu uvedl: „Podstatou debaty ale není, jestli je tam pět nebo deset kostek, ale abychom se vzájemně neobtěžovali. Skutečným problémem je odér a my děláme všechno pro to, aby vůbec neexistoval.“

Po projednání petice zastupitelé schválili následující usnesení: „Zastupitelstvo města ukládá starostce města sestavit pracovní skupinu, která bude nezaujatě hájit práva občanů a podnikatelských subjektů, kteří žijí a podnikají v předmětné lokalitě. Pracovní skupina bude nápomocna ZM při těchto aktivitách: při sestavení návrhu rozpočtu města na povýšení finančních prostředků na provedení odborného měření kvality ovzduší; zajištění provedení dvou odborných měření kvality ovzduší Zdravotním ústavem Ostrava v jarním a také v letním období roku 2017; v případě potřeby vypsat ve spolupráci s tajemníkem MěÚ Krnov výběrové řízení na zajištění právních služeb pro potřeby pracovní skupiny, a to ve věci uplatňování práv a povinností vztahujících se ke kvalitě ovzduší a ochraně životního prostředí v předmětné lokalitě, a zároveň zastupitelstvo města ukládá starostce města a členům pracovní skupiny po skončení odborného měření předložit na podzimním veřejném zasedání zastupitelstva města výsledky měření ovzduší a závěry pracovní skupiny k dané problematice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…