Kroměříž: Svatby se konají v omezeném režimu, vítání občánků radnice nepořádá

23.10.2020 16:02

Svatební obřady se s omezeným počtem účastníků mohou konat, stejně tak i pohřby. Vyplývá to z aktuálních zpřísněných vládních opatření souvisejících s hrozbou nákazy nemocí covid-19. „Kroměřížská matrika i za současných podmínek připravuje a vykonává svatební obřady. Je jasné, že tak významnou a dlouho plánovanou událost nemohou snoubenci zrušit ze dne na den. Musí se však připravit na jistá omezení a respektovat aktuální pokyny vycházející z platných vládních opatření,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměříž: Svatby se konají v omezeném režimu, vítání občánků radnice nepořádá
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Od 22. října je povolená účast na svatebním obřadu pouze deseti osobám, a to včetně oddávajícího, matrikářky, hudebníků, fotografa případně tlumočníka. Je možné, aby ze strany města bylo přítomno co nejméně účastníků, tedy pouze oddávající a matrikářka, kteří musí být u obřadu podle zákona. Ostatní – například hudebníci, fotograf – budou u obřadu po dohodě a podle zájmu snoubenců.

Stále platí, že osoby účastnící se svatebního obřadu nejsou povinny nosit ochranný prostředek dýchacích cest, tedy roušku. Platí to však jen pro obřad samotný. V případě, kdy se účastníci svatebního obřadu pohybují ve vnitřních prostorách veřejné budovy (například po radnici), mají povinnost roušky nosit a sundat si je mohou až v obřadní místnosti. „Pokud si ovšem roušky chtějí ponechat a totéž požadují po oddávajícím a matrikářce, upozorní na tuto skutečnost před obřadem a roušky samozřejmě mohou použít. Skutečnost, že nošení roušek při svatbách není povinné, neznamená zákaz roušky při těchto příležitostech nosit,“ doplnila vedoucí matriky Kateřina Lučanová. Dále se svatebčanům doporučuje dodržování hygienických opatření, používání dezinfekcí a dodržování hygieny rukou. K podání ruky ke gratulaci dochází pouze po vzájemné dohodě všech dotčených osob.

Naopak konání obřadů vítání občánků a jubilejních svateb (například zlaté) bylo v Kroměříži dočasně pozastaveno. Podle vývoje situace se rozhodne po skončení nouzového stavu, zda se vítání občánků od 7. listopadu obnoví, nebo zda budou tyto obřady dále odloženy. „Z těchto důvodů nejsou prozatím k dispozici nové termíny vítání a jubilejních svateb a není možné si je objednat,“ doplnila Lučanová.

Režim svateb se v souvislosti s koronavirovou nákazou postupně zpřísňoval. Do 18. října nebyl počet osob přítomných na svatebním obřadu omezen a účastníci nemuseli mít ochranu dýchacích cest. Od 19. října se pravidla pro svatební obřady zpřísnila a počet osob byl omezen na 30, od 22. října již platí to, že obřadu se může účastnit maximálně deset osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…