Liberec: Město usiluje o zlepšení kvality ovzduší

25.11.2017 10:38

Radní města na úterním jednání projednali zapojení města Liberce do projektu s názvem AirCzechia na zlepšování kvality ovzduší ve městě. Jeho hlavním cílem je v průběhu následujících let připravit plán a realizovat projekty, které sníží výskyt znečisťujících látek v ovzduší ve městě.

Liberec: Město usiluje o zlepšení kvality ovzduší
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„V České republice jsou dlouhodobě překračovány imisní limity některých znečištujících látek a hrozí tak ze strany Evropské komise sankce, pokud stát lidem nezajistí odpovídající životní prostředí. Z tohoto důvodu Ministerstvo životního prostředí ČR oslovilo i Liberec s nabídkou do zapojení se do tohoto projektu, kde jsou dále Ministerstvo dopravy, ČHMÚ a několik krajů a dalších měst,“ popisuje ekonomický náměstek Jan Korytář.

V Liberci jsou hlavními problémy zejména tzv. polétavý prach, což jsou mikroskopické, okem neviditelné částice, které poškozují kardiovaskulární a plicní systém obyvatel, a benzopyren. Významným zdrojem prachových částic v ovzduší je automobilová doprava, speciálně starší auta s dieselovými motory, a stále ještě i lokální topeniště. Jedná se o látky, které způsobují mimo jiné rakovinu.
„Tento ‚neviditelný problém‘, přes jeho negativní dopady na lidské zdraví, se zatím v Liberci aktivně neřeší. Ano, probíhá zde pravidelný monitoring stanovených imisních limitů, ale snaha o aktivní realizaci dlouhodobých kroků ke zlepšení situace ze strany města je zde poprvé,“ vysvětluje dále náměstek Jan Korytář.

Pokud Ministerstvo životního prostředí s projektem uspěje, mělo by mít v jeho rámci město Liberec specialistu, který se touto problematikou začne zabývat. „Výhodou bude zejména to, že bude moci čerpat podporu a informace od všech zapojených expertů. Zapojení se do projektu by mělo zvýšit i šance Liberce dosáhnout na dotace na realizaci potřebných opatření ze SFDI nebo SFŽP,“ uvádí ekonomický náměstek Jan Korytář.

Projekt AirCzechia se bude v březnu roku 2018 ucházet o získání finanční podpory z programu LIFE. Jedná se o sedmiletý projekt, který bude představovat nárok na rozpočet ve výši cca 1,24 milionu korun ročně. Z programu LIFE je možné financovat uznatelné výdaje ve výši 60 %. Roční výdaje z vlastních zdrojů statutárního města Liberec by tak po odečtení dotace činily přibližně půl milionu korun.

Závažnost problému si uvědomuje také Liberecký kraj, který je jedním z projektových partnerů. O účasti města Liberec v projektu po boku Libereckého kraje rozhodne listopadové zastupitelstvo města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…