Liberec: Plánuje se revitalizace aleje v ulici Jabloňová

16.02.2017 12:28

Statutární město Liberec by chtělo touto cestou informovat občany o plánovaném kácení a revitalizaci aleje v ulici Jabloňová ve Starých Pavlovicích.

Liberec: Plánuje se revitalizace aleje v ulici Jabloňová
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Na základě opakujících se četných stížností na padající suché větve a opakovaných žádostí na ořez topolů černých bylo ze strany odboru ekologie a veřejného prostoru provedeno místní šetření. Na místě samém bylo zjištěno, že předmětné topoly (Populus nigra ‘Italica‘) jsou v převážné většině ve špatném zdravotním stavu a někteří jedinci takřka na hranici fyziologické vitality. Případný prořez větví se jeví jako neefektivní a nevhodný, protože u krátkověkých dřevin, jako jsou tyto topoly, podléhají následně řezné rány často hnilobám za vzniku rozsáhlých dutin.

Vzhledem k tomu, že se předmětné dřeviny nachází u frekventované komunikace, kde při pádu větví hrozí vážná újma na zdraví nebo majetku místních obyvatel, se odbor EP rozhodl přistoupit k postupné revitalizaci celé této aleje.

Během roku 2016 proto byla podána žádost o povolení kácení na Odbor životního prostředí MML, který žádosti vyhověl. Revitalizace proběhne ve dvou etapách, a to mezi roky 2017 – 2018. Již nyní je v této lokalitě označeno 30 jedinců z celkového počtu cca 60 ks dřevin, které vykazují nejvyšší známky odumírání a budou do konce března tohoto roku pokáceny. Následně proběhne v roce 2017 výsadba nových stromů. Nebude zde však již vysazen topol černý, ale vhodnější druh, a to habr obecný (Carpinus betulus ’Fastigiata‘).

V souvislosti s tímto rozsáhlým kácením, které bude probíhat na přelomu měsíce žádáme obyvatele ulic Jabloňová i ostatních přilehlých ulic o shovívavost a spolupráci při dodržování omezení dopravního provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…