Litomyšl zve na na Mezinárodní houslové kurzy mladých talentů

22.07.2017 7:32

Prázdniny budou v Litomyšli opět patřit umění, zejména pak hudbě. Na přelomu července a srpna se můžete těšit na 22. ročník Mezinárodních houslových kurzů profesora Milana Vítka. Kvůli této akci do Litomyšle přijede 12 mladých talentů světové hudby, kteří se představí i široké veřejnosti.

Litomyšl zve na na Mezinárodní houslové kurzy mladých talentů
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Ti budou od 23. července do 13. srpna pod vedením profesorů Milana Vítka a Michaela Malmgreena pilně cvičit a zlepšovat své schopnosti. V průběhu konání kurzů je na programu několik koncertů pro veřejnost, jejich seznam najdete v kalendáři akcí.

Smyčcové mezinárodní kurzy v Litomyšli založil v roce 1996 profesor Milan Vítek ve spolupráci s Annou Rychnovskou a Radomilem Kašparem, kteří si velmi přáli přiřadit se s touto kulturní akcí k již slavnému festivalu Smetanova Litomyšl, založeném v roce 1949, který se každoročně koná právě před smyčcovými kurzy.

Během prvních 12 ročníků litomyšlských mistrovských kurzů (původně se nazývaly Mezinárodní houslové kurzy Litomyšl) probíhaly mistrovské lekce pro 12 pokročilých studentů hry na housle. Ti se měli možnost intenzivně věnovat nastudování nového koncertního repertoáru a následně jej představit na řadě koncertů pro veřejnost. Sám profesor Vítek říká: „Jako mladý houslista v komunistickém Československu jsem se svými spolužáky neměl téměř žádnou možnost cestovat, takže interakce s hráči na smyčcové nástroje a s učiteli z jiných zemí nebyla možná. Kdykoli se jeden ze spolužáků vrátil ze soutěže nebo z koncertu v zahraničí, hned jsme ho nedočkavě „vyslýchali“, jak se různé skladby v jiných zemích hrají nebo jaké jsou nejnovější trendy ve hře na smyčcové nástroje. Tato zkušenost mě přesvědčila, že je velmi důležité vytvářet prostředí, kde se mohou studenti z celého světa setkávat při intenzivním studiu u vynikajících mezinárodních učitelů, kde mohou navázat přátelství a vyměňovat si vzájemně poznatky.“

Za dobu svého trvání hostily kurzy studenty z celého světa včetně Austrálie, Kanady, Číny, České republiky, Dánska, Finska, Německa, Islandu, Itálie, Japonska, Koreji, Mexika, Španělska, Švédska a Spojených států. Více se dozvíte na oficiálních webových stránkách kurzů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…