Lovosice bodují v soutěži Evropský strom roku 2016

08.02.2016 12:26

Památná Tisíciletá lípa v Tatobitech obsadila v roce 2015 v anketě Strom roku v České republice první místo a nyní postupuje do ankety Evropský strom roku.

Lovosice bodují v soutěži Evropský strom roku 2016
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Tatobitské lípě se přezdívá tisíciletá, přestože je pravděpodobně o několik století mladší. Stala se nedílnou součástí Tatobit, i proto se objevuje na obecním znaku a vlajce. Místní kronikář vzpomíná, že již v době jeho mládí byla obezděná a do prostorné dutiny s lavičkou se dalo vejít schodištěm. V 50. letech se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník zpevnil obručemi. Odlomené zbytky stromu ležely několik let u domu pana Sedláka, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je neodvážil spálit.

„Naše Tisíciletá lípa s sebou nese mnoho příběhů, básní, písní, byla o ní sepsána i divadelní hra. Každý rok pořádáme Slavnosti lípy a k 500. výročí obce sehrály místní děti také divadelní hru. Lípa je symbolem naší obce, ale také symbolem zodpovědnosti a vztahu místních obyvatel k historii a přírodě. I proto si velice vážím vítězství naší lípy v českém kole soutěže a věřím, že se neztratíme ani ve světě“. Říká starostka obce Lenka Malá.

Soutěž Evropský strom roku vznikla v roce 2011 v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku v ČR. Do finále evropské soutěže vždy postupují vítězové národních kol. Smyslem Evropského stromu roku je poukázat na zajímavé staré stromy jako na důležité přírodní i kulturní bohatství, kterého bychom si měli vážit a chránit jej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…