MHMP: Praha nevlastní dostatek strategických pozemků

28.07.2017 19:04

Z analýzy vlastnických poměrů na území hlavního města vyplývá, že Praha, vč. městských částí, vlastní pouze 30 % všech pozemků. Soukromé subjekty přitom vlastní téměř polovinu celkové plochy města a z toho fyzické osoby 31,3 %.

MHMP: Praha nevlastní dostatek strategických pozemků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Praha vlastní jen třetinu pozemků na vlastním území – a z toho velkou část představují komunikace, na kterých se nedá stavět. Nevlastní tedy dostatek strategických pozemků, které by sloužily k dalšímu rozvoji. Je to chyba z 90. let, kdy město své pozemky rozprodávalo. Praha by měla kupovat, ne prodávat,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Vlastnictví pozemků dává městu možnost aktivně rozvíjet tyto plochy – tedy možnost umístit konkrétní veřejné stavby, rezervovat plochy pro školy, nemocnice, parky či zalesnění. Pozemky v majetku města představují jeden z významných předpokladů pro rozvoj a výstavbu nezbytné veřejné infrastruktury. Vlastnictví rozsáhlého podílu ploch spolu ale přináší též nároky na jejich údržbu a ochranu před nepřiměřenou devastací. Neuvážené nakládání s pozemky ve smyslu jejich pronájmu, či prodeje může vést k jejich znehodnocení a zvýšení nepřístupnosti, či negativně podpořit tlak na jejich zastavování.

„Zákon by měl zakotvit spolupráci mezi městem a státem, která bývá často obtížná,“ dodává Petra Kolínská. Stát přitom vlastní dalších 13 % území Prahy.

Specifickou hodnotu představuje soustředění pozemků v držení města. V souladu se zásadami volného užívání městského prostoru je součástí veřejného majetku prakticky souvislá síť pozemních komunikací města a veřejných prostranství. Vlastnictví města je garancí veřejné přístupnosti a možnosti obecního užívání těchto ploch. Ve vztahu k ochraně životního prostředí a utváření mikroklimatu města je rovněž cenné, že Praha vlastní rozsáhlé pozemky, které se nacházejí na území celoměstsky významných rekreačních oblastí (Troja, Tichá a Divoká Šárka, Prokopské a Dalejské údolí, částečně též Klánovický les) a význačných městských parků (Stromovka, Letenské a Petřínské sady, aj.).

Data vychází z kapitoly 421 Územně analytických podkladů (ÚAP) z dílny Institutu rozvoje a plánování hl. m. Prahy. Jde o soubor podrobných údajů, map, grafů a doprovodných textů, které jsou pro Prahu k dispozici.

„Územně analytické podklady jsou zdrojem cenných informací pro urbanisty, politickou reprezentaci či stavební úřady, ale i pro každého laického zájemce o informace o městě,“ říká Petra Kolínská.

Všechna zajímavá čísla, mapy a grafy naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …