Město Plzeň podpořilo Mezinárodní festival Divadlo částkou 3,2 milionu korun

12.08.2018 14:47

Již 26. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo nabídne v Plzni od 12. září do 20. září aktuální výběr z evropské i domácí scény. Uvede celkově sedm zahraničních souborů z Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska a osmnáct inscenací z českého divadelního prostředí za poslední rok.

Město Plzeň podpořilo Mezinárodní festival Divadlo částkou 3,2 milionu korun
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na návštěvníky čeká řada doprovodných programů, představení pod širým nebem, výstavy či workshopy. Předprodej vstupenek začne 15. srpna na webu ZDE, kde je k dispozici také celkový program. Vstupenky lze zakoupit i přes Plzeňskou vstupenku. Mezinárodní festival Divadlo podpořilo město Plzeň částkou 3,2 milionu korun.

V Plzni se představí mimořádný projekt Nachlass týmu Rimini Protokoll a slavného divadla Vidy ze švýcarského Lausanne, v němž se návštěvníci ocitají na návštěvě v pokojíčcích osmi skutečných lidí, kteří se z různých důvodů připravovali na svou smrt. Nyní mají diváci možnost pomyslně se s nimi setkat v jejich nepřítomnosti.

Další bude vítězná inscenace festivalu Božská komedie Tajný život Friedmanových krakovského Teatru ludowého. Hra inspirovaná skutečným případem americké židovské rodiny je sugestivním divadelním experimentem, pracujícím s nezvyklou blízkostí herců a diváků. “Vyšetřování případu zneužívání dětí a soudní proces, jehož jsou svědky, přivádí diváky na dotek rodinné tragédie, ale i k hlubším otázkám viny, trestu a také sociální psychózy,” vysvětluje členka dramaturgické rady festivalu Jitka Sloupová.

Slovinské národní divadlo v Lublani přiveze Homérovu Ilias. Inscenace je založená na originálním propojení hudby, mluveného slova, rytmu a pohybu. Dvanáct herců stále přítomných na scéně provede přítomné historií trojské války, která se později stane symbolem absurdity válečného úsilí všech dob.

Epilog bude tradiční

Inscenace Imitace života často provokujícího maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa v produkci budapešťského divadla Proton vypráví příběh exekutora, který přichází vystěhovat chudou ženu z jejího bytu, ale setká se s několika nečekanými událostmi.

Z lotyšské Rigy přijede do Plzně tamní Národní divadlo s inscenací Čechovova Racka režiséra Elmarse Senkovse. Slovensko přiveze dvě inscenace. Tragikomedie Lidé, místa a věci britského autora Duncana Macmillana v režii Mariána Amslera a v provedení Divadla Andreje Bagára z Nitry zachycuje boj mladé herečky Emmy s drogovou závislostí.

Z českých divadel do Plzně zavítá Národní divadlo Praha s Maryšou, Divadelní společnost Masopust, divadlo VOSTO5, Divadlo Na zábradlí, z Brna přijede Opera Národního divadla s hrou Pravidla slušného chování v moderní společnosti, dále Divadlo Husa na provázku, z Ostravy Komorní scéna Aréna, z Ústí nad Labem Činoherní studio, z Hradce Králové Divadlo Drak a z Liberce Naivní divadlo. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla. uvede dvě inscenace – Sweeney Todd, ďábelský lazebník z Fleet Street a Linie krásy, Divadlo Alfa představí inscenaci Tři siláci na silnici.

Tradiční epilog nabídne Divadlo v Dlouhé, Divadlo Ungelt a Dejvické divadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…