Město Příbram ušetří na energiích více než 3 miliony Kč

31.08.2015 20:48

Nákupem zemního plynu a elektřiny na Komoditní burze Praha město Příbram ušetří více než tři miliony Kč. Ceny za energie pro vlastní budovy, příspěvkové organizace a městské společnosti budou platné od 1. září 2015, smlouva je uzavřena na dva roky.

Město Příbram ušetří na energiích více než 3 miliony Kč
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Městu Příbram končily smlouvy s dodavateli elektrické energie a zemního plynu. Odbor práva a veřejných zakázek proto doporučil radě města tyto komodity nakoupit centrálně s cílem co nejvíce snížit cenu. „Jako vhodný typ zadání byl zvolen nákup na komoditní burze. Město samo není oprávněno provádět nákupy na této burze, proto využilo služeb tzv. dohodce, kterým byla vybrána společnost eCENTRE,“ uvedl k nákupu komodit starosta města Příbrami Jindřich Vařeka.

„Dříve se město ve věci nákupu energií účastnilo elektronických aukcí, nyní jsme nově zkusili komoditní burzu. Díky tomu, že se podařilo sloučit odběry elektřiny a zemního plynu všech vlastních budov, příspěvkových organizací, městských společností či škol, došlo ke zvýšení poptávaného objemu, čímž jsme zvýšili hodnotu zakázky a tím i její atraktivitu, což se následně projevilo výraznou úsporou,“ vysvětluje místostarosta města Příbrami Václav Švenda.

Elektrická energie:
Hodnota auditu: 11 694 779,51 Kč
Výsledná hodnota 10 804 495,77 Kč
Úspora: 890 284,23 Kč, což je 7,61 %

Zemní plyn
Hodnota auditu: 18 100 469,64 Kč
Výsledná hodnota: 15 693 937,50 Kč
Úspora: 2 406 532,14 Kč, což je 13,30 %

„Výhoda nákupu energií na komoditní burze spočívá v tom, že vždy získáváte nejlepší možnou cenu v daném okamžiku. Nákup lze uskutečnit pružně a ve chvíli nejpříznivějších cen,“ vysvětluje na závěr starosta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…