Město Znojmo chce získat dotaci na územní studie veřejných prostranství

24.02.2017 21:11

Město Znojmo bude podávat žádost o dotaci z Integrovaného operačního programu na realizaci projektu Územní studie veřejných prostranství správního obvodu obcí s rozšířenou působností v okresu Znojmo (SO ORP). Podání žádosti schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

Město Znojmo chce získat dotaci na územní studie veřejných prostranství
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Cílem tohoto projektu je pořízení 17 územních studií veřejných prostranství obcí správního obvodu ORP Znojmo, které budou základem pro úpravy stávajících či návrh nových prostranství a budou sloužit pro určení charakteru i náplně jednotlivých prostranství.  Jedná se o obce: Blížkovice, Ctidružice, Dobšice, Hrušovany, Chvalatice, Mikulovice, Podmolí, Přeskače, Šatov, Šumná, Uherčice, Višňové, Vratěnín, Vrbovec a Žerotice. Ve Znojmě se jedná o plochu Pod sv. Janem a o plochu nábřeží řeky Dyje.

Rozvojová plocha Pod svatým Janem v krajském území Přímětice je vymezena jako zastavitelná plocha pro bydlení. Územní studie navrhne základní prvky prostorového uspořádání této zástavby a bude podkladem pro zpracování podrobnější dokumentace veřejné infrastruktury a pro umisťování jednotlivých staveb. Konkrétně se jedná o vymezení a řešení ulic, chodníků, ploch pro parkování automobilů, náměstí, veřejné zeleně a větších ploch s parkovými úpravami a dalších ploch sloužících k obecnému užívání.

U plochy nábřeží řeky Dyje, se konkrétně jedná o tři zdánlivě samostatné lokality: levé nábřeží řeky Dyje v úseku od ulice Dyjské po náhon u Vránova mlýna, plochu svahu propojující dětské dopravní hřiště při ulici Jindřicha Hořejšího s nábřežím řeky Dyje a park u Louckého kláštera. V platném územním plánu Znojmo jsou tyto plochy součástí ploch veřejné zelně, které patří do základního systému veřejných prostranství.

Územní studie bude řešit vzájemné propojení těchto ploch, tak aby vznikl jeden funkční celek – aby frekventovaná pěší i cyklistická stezka na levém břehu Dyje byla přístupná z dalšího místa ve městě, aby nebyla jen cestou odněkud někam, ale aby nabídla občanům města i jeho návštěvníkům další vyžití. Lokalita u řeky Dyje by se měla stát místem pro každodenní rekreaci, aktivní odpočinek a hry dospělých i dětí, to vše při zachování přírodní charakteru nábřeží. Svah pod dětským dopravním hřištěm na ul. Jindřicha Hořejšího i park u Louckého kláštera vyžadují výraznou revitalizaci, kromě zeleně by měly být doplněny i dalšími prvky pro volnočasové aktivity.

Odhad nákladů na projekt je cca. 3,7 mil. korun. Maximální možná dotace je 90 % ze způsobilých výdajů, spolufinancování obcí a měst by bylo cca 0,4 mil. korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…