Znojmo schválilo plán odpadového hospodářství do roku 2026

21.02.2017 17:23

Zastupitelstvo města schválilo na svém včerejším zasedání Plán odpadového hospodářství města Znojma pro rok 2017 – 2026 (dále POH). Jedná se o závazný dokument, který v uvedeném období stanovuje rámec a cíle odpadového hospodářství. Město se zejména zavazuje k plnění 39 základních bodů.

Znojmo schválilo plán odpadového hospodářství do roku 2026
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„POH města Znojma navazuje na plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje a jedním z cílů je lepší třídění odpadů, a tak našim cílem bude mimo jiné informační kampaň směrem k občanům, kteří sice už relativně dobře třídí, ale toto třídění budeme muset ještě vylepšit,“ uvádí místostarosta Znojma Ludvík Hekrle.

Nyní několik konkrétnějších příkladů. Plán odpadového hospodářství města Znojma má napomoci splnění závazků ČR, kdy jsou dle možností činěny takové kroky, aby bylo například do roku 2020 dosaženo recyklace 75 % obalových odpadů na bázi papíru (u plastů jde o 50 % a skla o 75 %). Zlepšovat se má i sběr odpadní elektroniky (aktuálně se podaří vytřídit méně než 40 %, toto číslo by do roku 2021 mělo vystoupat na 65 %). V případě pneumatik, kterých má být od roku 2020 odděleně sbíráno minimálně 80 %, musel vzniknout zcela nový systém sběru, který je podobný systému obalových odpadů (konkrétně se jedná o kolektivní systém na zpětný odběr pneumatik).

Některé z dalších bodů lze označit téměř za revoluční, kdy například město Znojmo musí přejít do roku 2024 od skládkování komunálních odpadů k jejich spalování. Tento cíl je velmi náročný i z důvodu zajištění potřebné infrastruktury transportu odpadů. Neméně náročný bude úkol umožnit podnikatelům přístup do systému odpadového hospodářství města, který v této době používají pouze občané. Důraz je kladen i na časté vyhodnocování systému a na informování jak občanů města, tak i nadřízených orgánů. To pomůže i pružnějším změnám v systému tak, aby bylo možno dosáhnout jednotlivých cílů.

Kromě jednotlivých bodů je povinností plynoucí ze zákona každoroční vyhodnocení samotného Plánu odpadového hospodářství a report nadřízenému orgánu – tedy Jihomoravskému kraji. Je to dáno i tím, že většina úkolů, které město čekají, navazují na Plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje, jenž odpovídá požadavkům ČR. Jde zejména o lepší třídění odpadů a jejich smysluplné využívání – jako náhradu primárních surovin nebo jako zdroj energie.

Maximální pozornost bude ze strany města věnována tomu, aby změny byly pro občany co možná nejpřínosnější a nesnížily rozsah služeb a jejich komfort.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…