Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola slaví 150 let od svého založení

22.10.2017 13:48

Sbor českých bratří hostil oslavy 150. výročí od založení mladoboleslavské průmyslové školy.

Mladá Boleslav: Střední průmyslová škola slaví 150 let od svého založení
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Na oslavách nechyběl ani primátor města Raduan Nwelati a první náměstek Jiří Bouška, několik ředitelů této významné školy včetně stávajícího ředitele Martina Kubáta, zástupci Středočeského kraje i školské rady, ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš a vzácným hostem byla Sylva Šantavá, dcera architekta Jiřího Krohy, který je autorem budovy, v níž škola už 90 let sídlí. "Jsem moc rád, že v našem městě máme školu s tak skvělou historií, sídlící navíc v opravdu unikátní budově. Rád bych škole popřál dalších minimálně stejně úspěšných 150 let," zmínil ve svém projevu primátor Nwelati.

Historie průmyslového školství se v Mladé Boleslavi začala psát už v polovině devatenáctého století, kdy odstartovalo úsilí tehdejších městských radních o její založení. K tomu došlo v roce 1867 a zdejší zemská průmyslová škola vznikla jako jedna z prvních odborných škol na českém území.

Mezi absolventy je mnoho úspěšných řemeslníků, techniků i umělců

Jak připomněl ředitel Martin Kubát, za tu dobu se v jejím vedení vystřídalo 16 ředitelů a škola vychovala na 11 000 absolventů. Od roku 1927 sídlí v nové budově, kterou navrhl již zmíněný architekt Jiří Kroha. "Můj tatínek tuto budovu vyprojektoval v roce 1926, což je shodou okolností stejný rok, kdy jsem se narodila i já. Stejně tak jako průmyslovka, i já jsem světlo světa spatřila v Mladé Boleslavi, a čas zde prožitý naše rodina vždy považovala za nejkrásnější roky života," zavzpomínala dcera Jiřího Krohy Sylva Šantavá.

Mezi významné osobnosti, které touto školou prošly, patří mnoho úspěšných řemeslníků, techniků, ale i umělců. Absolventy boleslavské průmyslovky jsou například slavní konstruktéři střelných zbraní František a Josef Koučtí, automobilový konstruktér Václav Král, slavný závodník z počátků automobilismu Narcis Podsedníček, šachista a politik Luděk Pachman, malíř Jan Dědina, nebo sochaři Josef Matějů a Josef Bohuslav Kočí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …