Mladá Boleslav má od pondělí lavičku Václava Havla

25.09.2017 17:33

V pondělí dopoledne byla nedaleko Havelského parku slavnostně odhalena lavička Václava Havla. Mladá Boleslav se tak stala třiadvacátým městem, kde vzniklo vzpomínkové místo na posledního československého prezidenta Václava Havla.

Mladá Boleslav má od pondělí lavičku Václava Havla
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Jsem velmi rád, že se nám podařilo lavičku Václava Havla v Mladé Boleslavi nainstalovat, a věřím, že se stane místem, které budou obyvatelé města využívat nejen k odpočinku, ale třeba i k připomínce ideálů a životních postojů Václava Havla. Generace, která Václava Havla v roli hlavy státu zažila, snad tuto příležitost využije k tomu, aby s touto velkou osobností našich dějin seznámila i své děti," řekl při příležitosti odhalení lavičky náměstek primátora Daniel Marek. Této akce se zúčastnil i předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a na jeho pozvání také předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko, přišel i předseda odborové organizace KOVO Jaroslav Povšík nebo první polistopadový starosta Mladé Boleslavi Karel Herčík.

"Jelikož jsme lavičku (kterou paradoxně tvoří dvě židle a stolek, v jehož prostředku je strom) umístili před vchodem do Havelského parku, což je velmi frekventované místo, věřím, že ji obyvatelé Mladé Boleslavi vezmou za svou a budou ji nejen využívat, ale také chránit proti případnému vandalismu," dodal náměstek Marek. Poděkoval také firmě Škoda Auto, která prostřednictvím výboru pro spolupráci s městem přispěla k tomu, aby lavička mohla v Mladé Boleslavi vzniknout. Jde totiž o další společný projekt, který se městu podařilo realizovat v rámci spolupráce s firmou Škoda Auto.

Uprostřed stolku je vysazena lípa coby symbol českého národa, a s tím, jak strom roste, je možné odebírat dřevěné skruže, které stůl tvoří. "Myslím si, že je to opravdu nejen skvělý nápad a důstojná připomínka Václava Havla, ale také velmi krásný designový kousek," uvedla náměstkyně primátora Zdeňka Veškrnová, která se rovněž zúčastnila slavnostního odhalení lavičky, stejně jako první náměstek Jiří Bouška.

Jan Hamáček při této příležitosti zavzpomínal, že se zúčastnil odhalení vůbec první lavičky Václava Havla na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu v roce 2013 a vyjádřil radost nad tím, že nyní je jedna z těchto laviček i v jeho rodném městě.

Fenomén, který připomíná památku prvního polistopadového prezidenta, odstartoval český velvyslanec ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič, který oslovil architekta a designéra Bořka Šípka s žádostí, aby vytvořil veřejné umělecké dílo inspirované osobou a demokratickými ideály Václava Havla. Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst  ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…