Mladá Boleslav má první dvě knihobudky

13.09.2017 7:25

V pondělí odpoledne byly v ulicích Mladé Boleslavi slavnostně otevřeny první dvě knihobudky, které by měly sloužit jako sdílená veřejná knihovna. První z nich je nedaleko Domu kultury, druhá v Novém parku.

Mladá Boleslav má první dvě knihobudky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

"Jde o to, že bývalé telefonní budky jsou přebudovány a jsou do nich umístěny knížky. Každý si sem může přijít knihu vybrat, odnést, přečíst a případně vrátit, nebo naopak sem věnovat knihu, kterou už nepotřebuje," vysvětlil princip fungování náměstek primátora Daniel Marek, který s nápadem otevřít knihobudku i v Mladé Boleslavi přišel. Ten také spolu s ředitelkou knihovny Věrou Kovaříkovou a ředitelem Kultury města Mladá Boleslav Milanem Prunerem budku slavnostně otevřel.

V každé z budek je už nyní díky spolupráci s knihovnou zhruba padesát knížek, celková kapacita je přitom někde mezi dvěma a třemi stovkami titulů. Úplně první knihu ale věnoval šéf Kultury Milan Pruner, náměstek Marek rovněž přispěl úlovky z vlastní knihovničky. "Věřím, že si to lidé vezmou za své, budou budky využívat a také se je snažit ochránit od vandalismu," podotkl náměstek Marek.

Revize jednou za čtvrt roku

Slavnostního otevření první boleslavské knihobudky se zúčastnil i autor této myšlenky, Pavel Železný. Při této příležitosti také prozradil, že projekt KnihoBudka vznikl v roce 2013 a první bývalá telefonní budka v roli veřejné bezplatné knihovny byla otevřena v pražském IKEMu v lednu 2014. "V tuto chvíli jsou po České republice asi tři desítky knihobudek a asi padesátka podobných veřejných knihoven, ovšem přibývají další," uvedl Pavel Železný.

Všichni věří, že se projekt ve městě ujme. "Zhruba jednou za čtvrt roku provedeme spolu s knihovnou revizi, abychom zjistili, jestli jsou knížky v oběhu, a případně doplníme nové," dodal Daniel Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…