Nový Jičín se připravuje na městskou slavnost

23.08.2014 17:03

Nový Jičín žije přípravami na městskou slavnost. Ta bude zahájena v pátek 5. září koncertem Pocta Karlu Krylovi za účasti legendy polského undergroundu Antoniny Krzysztoň. Sobota 6. září bude věnována technickému rozvoji a historickým mezníkům na počátku 20. století, zejména 1. světové válce. Tomuto tématu budou věnovány expozice, výstavy, projekce, ukázky vojenských ležení i kostýmované průvody. V programu bude také hudba, divadlo a zpěv. Večer na náměstí vystoupí Anna K & band a závěrečný koncert po slavnostním ohňostroji bude patřit kapele Iné Kafe.

Nový Jičín se připravuje na městskou slavnost
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Letošní slavnost města bude v pořadí už jednadvacátá. Program, do kterého se zapojí více než 1500 účinkujících, se bude opět odehrávat na Masarykově náměstí, ale i v přilehlých uličkách, na nádvořích Žerotínského zámku, v parcích a na Baště městského opevnění. „Na slavnosti tradičně vystupují amatérští i profesionální umělci, školy, školky, soubory, kluby, spolky        a sdružení“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Nový Jičín Petr Orság.

Na náměstí  a ve výstavní síni Staré pošty budou vystaveny modely lodí, vzducholodí, balónů a letadel včetně funkčních obřích modelů lodí ve vodní nádrži na náměstí. Návštěvníci se například mohou těšit na křižník Radetzsky, bitevní loď Queen Elizabeth, křižník Potěmkin, letadla Fokker IV, SPAD XIII a další. „Bude tady také expozice, která stručně zachytí vznik a průběh 1. světové války a život novojičínských ve válečném období. Zároveň bude věnována novojičínským rodákům, kteří ve Velké válce dosáhli nejvyšších vojenských hodností,“ dodal Orság.

V parku Žerotínského zámku budou rozloženy vojenské tábory. Kromě výcviku vojáků předvedou historická vojska i boje z východní fronty. „V programu se určitě objeví i voják Švejk,“ podotkl Orság. V kině Květen se budou promítat dokumentární filmy o 1. světové válce. Pro děti je po celý den připravena řada her, soutěží a představení. Městem bude jezdit historický autobus s průvodcem. Komentované projížďky budou bezplatné. Bez placení bude po celý den i parkování ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…