Novým energetickým hospodářstvím ušetří Jablonec přes čtyři miliony ročně

25.06.2016 9:32

Loni v prosinci byla podepsána smlouva na poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem EPC v městských objektech - v plaveckém bazénu, městské hale, knihovně, čtyřech mateřských a osmi základních školách. Nyní, po ověření stavu dodavatelem služeb, došlo k několika změnám v původním projektu. Úsporná opatření pro město zajišťuje společnost ENESA a právě z ušetřených peněz je bude radnice v příštích deseti letech splácet.

Novým energetickým hospodářstvím ušetří Jablonec přes čtyři miliony ročně
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Úsporná opatření mají být hotová letos na podzim, před začátkem topné sezóny. „Při přípravných pracích a ověřování skutečného stavu v jednotlivých objektech jsme ve spolupráci s dodavatelem našli ještě další a efektivnější řešení oproti původnímu plánu. Některá z nich nemají finanční dopad, jiná si vyžádají peníze navíc, o cca 200 tisíc ročně ale uspoříme víc,“ konstatuje Vele. Celkové náklady na realizaci opatření tak stouply o 6,5 milionu korun na celkových 32,3 milionu bez DPH. Roční úspora dosahuje více než 4 milionů korun. Investici do energetických opatření hradí dodavatel, který zároveň garantuje roční úsporu, z níž bude město investici splácet.

„Některá nová opatření byla nutná z technického hlediska, k dalším jsme přistoupili kvůli dosažení vyšší úspory, jiná kvůli vyššímu komfortu obsluhy a následného provozu. Vše jsme pečlivě zvažovali a analyzovali ve spolupráci s dodavatelem i provozovateli jednotlivých objektů, s řediteli škol a školek,“ vysvětluje Vele.

Nejnákladnější budou úpravy v městském plaveckém bazénu, které přijdou na téměř 7,3 milionu korun. Bazén, stejně jako městská hala je od loňska napojen na novou plynovou kotelnu Jablonecké energetické. Nový regulační systém realizovaný v rámci projektu EPC konečně umožní efektivnější využití tepelných čerpadel, která jsou v bazénu do roku 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…