Nulovou toleranci hazardu vyhlásili vsetínští zastupitelé

09.01.2016 19:12

Eliminovat patologické hráčství nebo zneužívání sociálních dávek má nová obecně závazná vyhláška, kterou na svém prosincovém zasedání schválili vsetínští zastupitelé.

Nulovou toleranci hazardu vyhlásili vsetínští zastupitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vyhláška vešla v platnost prvního ledna 2016 a stanovuje pouze jediné místo pro loterijní činnost ve Vsetíně, oproti současným 32 s celkovým počtem 265 hracích automatů.

Účelem nové vyhlášky je regulovat loterijní činnost tak, aby byl zajištěn veřejný pořádek, ochrana bezpečnosti, zdraví a majetku města i občanů.

„Našim cílem je, abychom ve městě co nejvíce omezili sázkové hry a loterie,“ uvedl důvod zřízení vyhlášky starosta Jiří Čunek a dodal: „Zároveň si však uvědomujeme, že kdyby u nás nebyla vůbec žádná herna, tak by to vedlo podle zkušeností z jiných měst k rozvoji nelegální činnosti, což by sebou neslo další negativní jevy nebo k přechodu hráčů k on-line hazardu na internetu.“ Proto jako místo provozování loterijní činnosti byla navržena budova ve vlastnictví města na adrese Sychrov 53. Podle starosty Čunka, byla tato budova doporučena proto, že je vzdálená od obytných domů, okolí je přehledné, dá se dobře kontrolovat a může zde být umístěn kamerový systém. „Existují však i prostory na Bobrkách, kde by se herna dala také umístit,“ doplnil Čunek s tím, že provozování loterijní činnosti v městské budově nabízí větší možnost tuto činnost kontrolovat a eliminovat patologické hráčství nebo zneužívání sociálních dávek. Kontrolu v objektu by tak mohli vykonávat strážníci městské policie.

S umístěním herny na Sychrově byl proti Dalibor Sedláček, který uvedl, že v budově trénují folklorní soubory, které navštěvují zejména děti, což vidí jako rizikové.

Na jeho tvrzení zareagoval Tomáš Husa tím, že místo na Sychrově už rizikové je, protože naproti této budově v současnosti funguje herna se svítící reklamou.

„Pokud díky platnosti vyhlášky přestane být pastí pro děti herna v těsné blízkosti ZŠ Luh nebo herna Korzár, okolo které chodí mládež do lázní, a mohl bych jmenovat další, tak si myslím, že to bude docela dobrý výsledek,“ zastával se navrženého místa na Sychrově zastupitel Husa a doplnil: „Asi nejmenší strach mám o děti, které chodí do folklorních souborů, protože to jsou děti motivované něco dělat.“ Tomáš Husa naopak vyjádřil větší obavy o ty děti, které svůj volný čas tráví na ulici a nejsou zvyklé smysluplně trávit svůj volný čas.

Vyhláška platná od 1. ledna 2016 počítá i s přechodným obdobím v délce jednoho roku, tedy do posledního prosince 2016. Tato doba je tak dostatečně dlouhým obdobím pro provozovatele heren, ve kterém mohou ukončit pracovně-právní a další smluvní závazky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…