Olomouc: Finanční podpory se dočkají kostel, škola i majitelé památkově chráněných domů

18.02.2017 11:36

Opravit fasádu, freskový strop nebo historickou výmalbu na památkově chráněné nemovitosti bude možné s pomocí státní dotace a příspěvku z rozpočtu města. Peníze pomohou navrátit půvab celkem pěti památkám na území městské památkové rezervace v Olomouci. Radní rozdělili dotaci 2,6 milionu korun z Programu regenerace městské památkové rezervace.

Olomouc: Finanční podpory se dočkají kostel, škola i majitelé památkově chráněných domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Systém těchto státních dotací je vícezdrojový, to znamená, že na nákladech na obnovu památkově chráněných objektů se musí podílet také vlastník a rovněž město, které o poskytnutí státní dotace spolurozhoduje,“ vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Finanční podpora z rozpočtu města činí pro letošní rok 800 tisíc korun. Příslib státní dotace z Programu regenerace Městských památkových rezervací a zón je ve výši 2 615 000 korun.

Obnovy fasády se dočkají tři historické domy na Dolním náměstí v Univerzitní a v Pekařské ulici (dotace 490 tis. Kč, + příspěvek města 200 tis. Kč). Další finanční podpora jde na restaurování sálu v základní škole Komenium (dotace 1,02 mil.) a na restaurování nástěnných maleb, štuků a dřevěných prvků v západní kopuli kostela sv. Michala (dotace 1,1 mil. + příspěvek města 600 tis.).

Programu regenerace městských památkových rezervací a zón se Olomouc účastní pravidelně. „V roce 2016 jsme se stali vítězi krajského kola Ceny o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací. Z tohoto důvodu se nám už loni povedlo získat dotaci ve výši 2,6 milionu korun, což byla největší jednotlivě poskytnutá dotace z programu,“ zdůraznil Ladislav Šnevajs s tím, že se částkou podařilo podpořit osm soukromých či církevních majitelů historických budov.

Program regenerace je nástrojem k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst České Republiky, prohlášených za památkové rezervace a památkové zóny. Iniciátorem a poskytovatelem finančních prostředků dotačního titulu je Ministerstvo kultury ČR. Finanční příspěvky mohou být z něho poskytovány pouze tehdy, pokud má město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň finančně podílí společně s vlastníkem na obnově kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…