Olomouc: Originální pítko od Ivana Theimera doplní Arionovu kašnu

21.01.2017 14:45

Schůzkou většiny zainteresovaných pokračovalo ve čtvrtek jednání o zajímavém doplnění mobiliáře Horního náměstí. V těsném sousedství Arionovy kašny, díla světoznámého sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera, se objeví pítko, vytvořené stejným autorem. Účastníci jednání se sešli přímo na místě, kde by pítko mělo být v budoucnu instalováno.

Olomouc: Originální pítko od Ivana Theimera doplní Arionovu kašnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Želva nebo pítko? Takové dilema nechci přijmout, myslím si, že na Horním náměstí mají místo oba tyto prvky,“ uvedl primátor Antonín Staněk v reakci na původní stanovisko zástupce Národního památkového ústavu. Ten s přidáním pítka nesouhlasil a argumentoval tím, že na Horním náměstí je už příliš mnoho různých prvků. „S pítkem na tomto místě se počítalo od počátku,“ uvedl během jednání Pavel Pospíšil, architekt a spolupracovník Ivana Theimera. To potvrdil i Pavel Zatloukal, bývalý ředitel Muzea umění Olomouc a člen městské rady z doby, kdy probíhala architektonická soutěž na rekonstrukci Horního náměstí. „Za mě rozhodně ano, pítko ke kašně patří, je to jeden celek, což dokládají i tyto fotografie,“ uvedl Pavel Zatloukal s poukazem na snímky z doby budování Arionovy kašny, kdy byl na místě vedle nádrže kašny zkušebně umístěn i sokl pítka.

Pítko bude jednoduchým objektem, tvořeným především soklem a nevelkou „čepicí“. Voda z něj nepoteče nahoru, ale do boku. Vyplývá to ze záměru Ivana Theimera věnovat pítko i celou Arionovu kašnu zejména dětem, které by třeba k vodě na horní části pítka nedosáhly.

„Především jsme si chtěli přímo na místě udělat představu, jak bude pítko zapadat do celkové kompozice prostranství u Arionovy kašny. V tomto směru schůzka jistě svůj účel splnila, navíc jsme snad našli i shodu i s představiteli Národního památkového úřadu,“ konstatoval náměstek primátora Filip Žáček. Účastníci jednání si prohlédli jednoduchý hmotový model pítka a nakonec se shodli na tom, že pítko uměleckou úroveň náměstí nesníží, ale naopak zvýší. Shodli se ale také na tom, že by ani během letní sezony nemělo na Horním náměstí přibývat mnoho dalších objektů, jako jsou reklamní poutače či třeba jiná výtvarná díla, byť jsou zde umístěná jen dočasně.

Druhé autorské pítko Ivana Theimera vznikne na Dolním náměstí poblíž barokní Jupiterovy kašny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…