Olomouc: Otcův život ukazuje, že když můžeme pomoct, měli bychom to udělat, řekla Barbara Winton

23.10.2016 9:36

Dcera zachránce stovek židovských dětí z bývalého Československa, Barbara Winton navštívila tento týden Olomouc. Přednášela zde studentům na Gymnáziu Hejčín a na radnici se setkala rovněž s představiteli města Olomouce, s náměstky primátora Ladislavem Šnevajsem a Pavlem Urbáškem. Do České republiky přijela rovněž kvůli Fóru 2000, kde se setkala s dalajlamou.

Olomouc: Otcův život ukazuje, že když můžeme pomoct, měli bychom to udělat, řekla Barbara Winton
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Otcův život vnímám jako poukaz na to, že sedět se založenýma rukama v době, kdy se děje bezpráví, je špatné, a že pokud člověk něco udělat může, udělat by to také měl,“ řekla Barbara Wintonová. Dodala, že on sám vnímal svůj projekt jako neúspěšný, protože zachránil „jen“ 669 dětí, zatímco jeho seznam čítal zhruba patnáct stovek jmen. Po začátku války v září roku 1939 už ale nacistický režim žádné další transporty dětí do Británie nepovolil.

O neuvěřitelném příběhu svého otce sira Nicholase Wintona napsala paní Barbara knihu Není-li to nemožné. V knize popisuje ojedinělou snahu zachránit před děsivým osudem v protektorátu stovky židovských dětí i to, jak se na celou historii dívala rodina Nicholase Wintona. Své zásluhy prý sám Nicholas Winton vůbec nepřipomínal a celý dojemný i varovný příběh ožil až teprve na konci 80. let díky zájmu britských médií i zachráněných dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…