Olomouc: Územní studie náměstí Republiky a jeho okolí zná výsledky ankety

03.08.2017 12:17

Podoba náměstí Republiky je podle 74 procent respondentů nevyhovující nebo spíše nevyhovující. Spokojeno s jeho podobou bylo 12 procent respondentů. Takový je hlavní výsledek ankety, která probíhala od 8. června do 10. července.

Olomouc: Územní studie náměstí Republiky a jeho okolí zná výsledky ankety
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Lidé se mohli zapojit do úvah k budoucí podobě náměstí Republiky, Biskupského náměstí a navazujících ulic Křížkovského, Mariánské, Akademické a Wurmovy. Kromě veřejné diskuze pořádané 19. června se do dotazníku zapojilo 332 respondentů, převážně přes online formulář na stránkách města. Odbor koncepce a rozvoje si cení názorů všech účastníků diskuse.

„Respondenti nejčastěji popisují dnešní stav tak, že náměstí Republiky neslouží jako náměstí, ale jen jako parkoviště,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. Jako negativa lidé vyjmenovali moc aut a málo zeleně. Prostor náměstí podle některých odpovědí není příjemný pro pěší. „Lidé se zaráží nad tím, jak vstupní brána do centra města a místo s muzei, knihovnou a přístupem k univerzitě je nevhodně a málo reprezentativně upraveno,“ dodal náměstek Jakubec.

Lidem také chybí důvod k zastavení

Důležitým veřejným institucím podle výsledků ankety často chybí odpovídající „předprostor“. Lidem také chybí důvod k zastavení (například venkovní posezení kaváren), stín, příjemnější mikroklima a zeleň. Také by uvítali, aby se část aktivit konaných na Horním a Dolním náměstí přenesla na náměstí Republiky (například prodejní trhy knih). Jako problematické lidé vnímají špatné osvětlení, špatný stav vozovky a „obležení kašny a míst k sezení bezdomovci“.

Výsledky ankety budou sloužit zpracovateli studie i městu k potvrzení závěrů z diskuze s institucemi, veřejností a analýz území. Výsledky budou reflektovány při tvorbě variant konceptů studie. Tyto varianty budou také diskutovány a veřejnosti představeny na počátku října.

Podrobné výsledky ankety včetně grafů lze nalézt ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…