Olomouc bez hazardu? Rozhodnutí je na občanech

12.05.2014 11:59

V úterý 13. května odstartuje kampaň občanské iniciativy - Olomouc bez hazardu. V prostorách Galerie Šantovka před kasinem Kajot Intacto proběhne od 17:00 hod. happening a brífink pro média. Cílem kampaně je vyvolat místní referendum a prosadit nulovou toleranci hazardu v Olomouci.

Olomouc bez hazardu? Rozhodnutí je na občanech
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Kampaň Olomouc bez hazardu bude zahájena v úterý 13. 5. v 17:00 hodin happeningem a doprovodným brífinkem pro média, a to v Galerii Šantovka před kasinem Kajot Intacto, které je jednou z nově povolených největších heren s výherními automaty v Olomouci.

Pro vyvolání referenda je zapotřebí sesbírat cca 10 000 podpisů od občanů města Olomouce starších 18 let. Většinu podpisů hodlá iniciativa shromáždit do června, a proto následující měsíc povede intenzivní kampaň a v centru města bude provozovat petiční stánky. Další podpisová místa jsou rozmístěna na veřejně dostupných místech, jako jsou kavárny, knihovny, obchody a další.

„Je třeba dostat regulaci tzv. výherních automatů na úroveň okolního vyspělého světa a skončit tak s hazardním rájem v ČR. V Olomouci jde o kompetenci zastupitelstva, které může být ve svém konání zavázáno výsledkem místního referenda. Proto chceme vyvolat toto lidové hlasování a prosadit díky němu nulovou toleranci hazardu“, říká Michal Krejčí, jeden z členů petičního výboru.

“Rada města sice avizovala snižování počtu heren a jejich situování mimo centrum města, hned vzápětí ale povolila kasino Kajot v obchodním centru Šantovka, které sídlí deset minut pěší chůze od centra města. Jeho přítomnost naproti divadlu, kam chodí děti na školní představení je pro nás naprosto nepřípustná a alarmující,” dodává jeden člen iniciativy Pavel Bednařík.

ČR, která je počtem obyvatel 48x menší než celá EU a zaujímá jednu 56-tinu její celkové rozlohy má 6,5x více heren a kasín než zbytek zemí Evropské unie dohromady. Dovedeme-li tento propočet do důsledku, je s ohledem na počet obyvatel, hustota výskytu hazardních provozoven v ČR oproti zbylé EU 312x vyšší.2

www.facebook.com/olomoucbezhazardu
www.olomoucbezhazardu.cz
www.obcaneprotihazardu.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…