Olomouckého rodáka Pavla Dostála připomíná nová pamětní deska

25.08.2018 14:48

Na průčelí Domu armády v ulici 1. máje byla odhalena pamětní deska Pavla Dostála. Dům armády je totiž místem, kde v 60. letech Pavel Dostál začínal svou uměleckou dráhu. Odhalení pamětní desky se zúčastnili představitelé města Olomouce, zástupci Armády ČR, rodina Pavla Dostála a také jeho přítel a někdejší kolega Richard Pogoda.

Olomouckého rodáka Pavla Dostála připomíná nová pamětní deska
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Olomoucký rodák Pavel Dostál (1943 – 2005) působil jako divadelní režisér, dramaturg, textař a scénárista. Po listopadu 1989 vstoupil i do politiky. „Byl významnou osobností období kulturního života druhé poloviny 60. let v Olomouci. Právě proto je pamětní deska umístěna na Armádním domě, kde Pavel Dostál spoluzakládal Divadlo experimentu, neboli DEX klub,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk. „Zde Pavel Dostál spolupracoval s Richardem Pogodou, ve stejném klubu ostatně zahájil svou kariéru i Karel Kryl, který má na tomto domě rovněž svou pamětní desku.“

Autorem bronzové pamětní desky je akademický sochař Bohumil Teplý, který podobiznu dramatika a politika Dostála připravoval na základě fotografií z rodinného alba. Na pamětní desce je Pavel Dostál zobrazen s šálou, typickým doplňkem, s nímž jej lidé coby ministra kultury dlouhá léta vídali na obrazovkách i při setkáních s občany.

Pavel Dostál byl do roku 1969 členem KSČ. Po srpnu 1968 neskrýval odpor k okupaci. Po vystoupení ze strany byl kvůli své občanské angažovanosti různě šikanován. v roce 1971 mu byla zakázána umělecká činnost. Do konce 80. let střídal různé dělnické a technické profese. „Nebyl by to ale Pavel Dostál, kdyby se tím nechal zlomit. Díky dobré spolupráci s Richardem Pogodou a s Amatérským studiem při olomouckém divadle pod cizími jmény tajně připravoval řadu autorských muzikálů,“ doplnil primátor Antonín Staněk.

V letech 1990 až 1992 byl poslancem Federálního shromáždění (nejprve za Občanské fórum, pak od 1991 za ČSSD.) Po rozpadu Československa z politických funkcí odešel, pracoval mimo jiné jako režisér v Moravském divadle Olomouc či jako komentátor deníku Právo. V roce 1996 byl za ČSSD zvolen do Poslanecké sněmovny ČR. V letech 1998 až 2005 byl ministrem kultury ve vládách Miloše Zemana, Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a krátce i za vlády Jiřího Paroubka.

Další pamětní deska připomíná 50. výročí okupace

Pavel Dostál není jediný, komu byla v Olomouci odhalena pamětní deska. Už o dvě hodiny dříve odhalili zástupci Vojenského spolku rehabilitovaných Armády České republiky Olomouc na budově Pedagogické fakulty Univerzity Palackého pamětní desku připomínající 50. výročí okupace Československa Sovětskou armádou a dalšími čtyřmi vojsky Varšavské smlouvy.

Luděk Bartoš za spolek uvedl, že místo ani čas nejsou náhodné. „Nejenže výročí připadá na dnešní den, ale právě tato budova se stala sídlem 28. sboru sovětské okupační armády,“ zdůraznil. Následky okupace pro vojáky nesouhlasící se vstupem vojsk byly podle něj strašlivé a znamenaly degradaci na nejnižší vrstvu obyvatelstva pro ně i jejich rodiny.

Náměstek primátora Filip Žáček před slavnostním odhalením připomněl osudové osmičkové roky i to, že na stejném místě se lidé scházejí, když radostně oslavují založení republiky nebo narození prvního prezidenta T. G. Masaryka. „Nyní si budeme připomínat i opačnou podobu událostí, jen tak zůstanou v naší paměti a my nebudeme odsouzeni k tomu, prožít je znovu,“ podotkl Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.