Opava: Střecha informačního centra se zazelená

04.05.2023 22:31 | Tisková zpráva

Magistrátní střecha nad Turistickým informačním centrem a pokladnami na budově Hlásky na Horním náměstí se již brzy zazelená a stane se malým rostlinným ostrovem uprostřed betonu a kamene.

Opava: Střecha informačního centra se zazelená
Foto: Opava
Popisek: Opava

Možná se zdá, že zasázet na střeše “trochu té zeleně“, je jednoduché. Ale bohužel není. Svědčí o tom i fakt, že z původních 12 oslovených firem nakonec zaslaly nabídku jen tři a mezi nimi se vybíralo. Prvotní úprava a výměna střešní hydroizolace a následné osázení plochy souvrstvou vegetací bude stát 578 000 Kč. Do této částky se ale neblaze promítlo zdražování stavebních materiálů v uplynulém období. Zhotovitel se zavázal mít střechu hotovou za 50 dnů od jejího převzetí. Město k realizaci zelené střechy v samém centru využije prostředky tzv. Norských fondů, konkrétně projektu „Lepší města pro život - vybrané adaptační projekty a sdílení zkušeností“. Ty jsou určeny na realizaci aktivit řešících zejména ochranu před suchem a snížení efektu tepelného ostrova, posílení retence vody a zlepšování zelené infrastruktury ve městech. Opava díky dotaci realizuje kromě zelené střechy nad Turistickým informačním centrem, také zelenou terasu na budově Seniorcentra, zelenou pergolu na střeše víceúčelové haly a další aktivity, které oživí centrum města i jeho okrajové části novou zelení. Projekt současně přinese výměnu dobré praxe s partnery projektu, kterými jsou města Frýdek-Místek a Prostějov.

S realizací střechy se už začalo, hotovo by mělo být ještě teď v květnu. V Opavě tak budeme mít zelenou střechu, o které můžeme říci: „Podpořeno Norskem prostřednictvím Norských fondů“. Ve městě má řadu pozitivních aspektů a to především v prevenci proti globálním změnám klimatu a oteplování. Zeleň především budovu chrání před slunečním horkem a tím ochlazuje její interiéry, lépe zachytává dešťovou vodu, kterou absorbuje a tím ji neposílá do kanalizace, pohlcuje poletující prach a je také estetickým prvkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…