Opavu navštíví lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

02.05.2015 8:35

Do slezské metropole už za pár dnů přijede mimořádně významná návštěva. V polovině května město navštíví lichtenštejnský kníže a vévoda opavský a krnovský Hans Adam II. Nejbohatší evropský panovník u nás stráví hned dva dny.

Opavu navštíví lichtenštejnský kníže Hans Adam II.
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Co do významu se jedná o zřejmě nejdůležitější návštěvu v Opavě od roku 2000, kdy do našeho města přijel belgický královský pár. Hans Adam II. navštíví slezskou metropoli v pondělí 18. a úterý 19. května. Jedná se o soukromou návštěvu. „Je pro nás velkou ctí, že můžeme jeho jasnost v Opavě přivítat. Jedná se o první návštěvu hlavy lichtenštejnského knížectví od druhé světové války,“ řekl primátor Martin Víteček. Hanse Adama II. čeká v Opavě velmi nabitý program. „Vrcholem této návštěvy bude účast knížete na veřejném křtu knihy o Lichtenštejnech v kostele sv. Václava a prohlídka výstavy o Lichtenštejnech na Opavsku. Jedná se o loňskou výstavu, která v rámci festivalu Bezručova Opava připomenula 400. výročí příchodu Lichtenštejnů na Opavsko. Uskutečnila se mimo jiné ve spolupráci s Historickým spolkem Liechtenstein,“ uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů a zahraniční spolupráce Jaroslav Machovský. Tato veřejně přístupná akce se uskuteční v pondělí 18. května v 17.30 hodin. Kromě toho knížete a jeho doprovod čeká i procházka po městě, přijetí na radnici, prohlídka města z věže Hlásky nebo například návštěva muzea. „Lichtenštejnové se totiž velmi významně podíleli na vybudování sbírek Slezského zemského muzea,“ vysvětlil Jaroslav Machovský. K Opavě a Opavsku má hlava lichtenštejnského knížectví historicky velmi blízko. Dodnes se Hans Adam II. honosí i titulem vévoda opavský a krnovský. A odkaz na náš kraj, slezskou orlici, erb panství Krnov a erb Opavska, se stal trvalou součástí lichtenštejnského státního znaku.

Nedávno sedmdesátiletý Hans Adam II. je sice hlavou jednoho z nejmenších států Evropy, o to větší vliv však má. Soukromý majetek knížete byl v roce 2006 vyčíslen na 4 miliardy dolarů, což jej pasuje na nejbohatšího monarchu Evropy a jednu z nejbohatších hlav států vůbec. Kníže vlastní rozsáhlou uměleckou sbírku, části z nich jsou vystaveny ve Vaduzu a Vídni. Majetek knížecího domu, mezi který patří i banka LGT Group, LGT Bank, je vlastněn Nadací knížete Lichtenštejna a podle odhadů činí miliardy švýcarských franků. Kníže sám je pak oficiálním předsedou finanční skupiny LGT. A jen pro zajímavost, jeho manželka Marie Aglaë, hraběnka Kinská z Vchynic a Tetova, má české kořeny. Narodila se totiž v roce 1940 v Praze.

Kníže Hans Adam II.

Kníže z Lichtenštejnu, vévoda opavský a krnovský, hrabě rietberský, panovník domu z Lichtenštejnu, celým jménem Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein se narodil roku 1945 jako syn knížete Františka Josefa II. z Lichtenštejna (1906–1989) a jeho ženy kněžny Giny (1921–1989) v Curychu. Vyrůstal s rodiči v knížecím paláci ve Vaduzu. Absolvoval lidovou školu tamtéž, poté navštěvoval Schottengymnasium ve Vídni. Roku 1960 chodil na gymnázium v Zuozu, kde ukončil studium složením švýcarské a německé maturity. Absolvoval následně praxi v jedné londýnské bance. Roku 1969 ukončil studium na Universitě ve sv. Havlu, kde nabyl licenciát v oblasti podnikového a národního hospodářství. Mateřským jazykem knížete je němčina, ale mluví také plynně anglicky, francouzsky a italsky. V roce 1984 byl stanoven nástupcem svého otce. Po smrti otce roku 1989 převzal vládu jako Hans Adam II. Za jeho úřadování přistoupilo Lichtenštejnsko do OSN a ESVO, později do EHP.

Roman Konečný, oddělení vztahů k veřejnosti a zahraniční spolupráce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…