Orlovské náměstí překvapilo a odkrývá svá tajemství

14.02.2017 11:36

V rámci realizace stavby náměstí provádí Národní památkový ústav v Ostravě odborný dohled za účelem zjištění archeologických situací. Odborný dohled probíhá po celou dobu provádění zemních prací a dalších zásahů do terénu včetně přeložek inženýrských sítí.

Orlovské náměstí překvapilo a odkrývá svá tajemství
Foto: wikipedia
Popisek: Orlová

Ve středu 8. února byly při výkonu archeologického dohledu na několika místech zjištěny ve stěnách výkopu a podél jižní strany náměstí archeologické terény. Objevily se tam  základy domu, který ještě není na mapách stabilního katastru (30. léta 19. stol.), ale je na leteckém snímkování z roku 1955. Dále tam jsou zahloubené objekty s keramikou ze 17.-18. století. Počet a funkci nelze v současné době určit a musí se počkat, až země rozmrzne.

„V rámci kontrolního dne byly nálezy předvedeny a byl nastíněn další postup. Bylo dohodnuto, že archeologický dohled bude pokračovat při hloubení výkopu pro záporovou stěnu. Profily výkopu budou archeologicky zdokumentovány po zlepšení klimatických podmínek,“ podotýká vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská a dodává, že tato zjištění znamenají, že před samotným hloubením stavební jámy pro podzemní garáže budou dle pokynů archeologa skryty jednotlivé vrstvy až na povrch archeologických situací, které budou následně řešeny v rámci záchranného archeologického výzkumu.

Rozsah a časová náročnost bude stanovena po plošném odkrytí archeologických situací. Nyní je nález teprve na začátku a je brzy na stanovení prognóz. Město Orlová přislíbilo poskytnout podklady ze svého archivu k historické zástavbě. V současné době práce pokračují za dohledu archeologů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…