Otrokovice: Přijďte si zasadit strom, registrovat se můžete již nyní

09.10.2023 16:14 | Tisková zpráva

Strávit společný čas, mít společné zážitky, a především udělat něco pro přírodu, to je cíl akce Sázíme budoucnost, do níž se již čtvrtým rokem zapojuje i město Otrokovice. Letos se budou stromy sázet v sobotu 21. října 2023 pod tělesem dálnice na Újezdech za ulicemi Hložkova a Milíčova.

Otrokovice: Přijďte si zasadit strom, registrovat se můžete již nyní
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Letos je připraveno 42 stromů, ale také 327 listnatých keřů. „Čeká nás velký úkol, proto srdečně zveme k účasti širokou veřejnost, která nám s výsadbou pomůže a zároveň si tak může užít příjemný čas v přírodě,“ vyzvala starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Mezi 21 ovocnými stromy určenými k výsadbě lidé najdou staré odrůdy jabloní, hrušní, švestek i višní. Se stejným množstvím se počítá i u neovocných stromů, kde nebudou chybět jasany, lípy, javory, duby, břízy a další. Zatímco ovocné odrůdy budou lemovat polní cestu, neovocné stromy i keře pomohou s odcloněním od dálnice.

Stromy budou lidé sadit do předem vyhloubených jam. K dispozici pak budou mít výživové tablety a nářadí, aby strom zasadili. Poté jej opatří jedinečnou zalaminovanou cedulkou se jménem nebo jiným označením, díky které poznají svůj strom mezi ostatními i po delší době. Cedulka je vydávána na základě registrace.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

„Tato akce je určena především pro rodiny s dětmi. Vše je předem připravené, proto se lidé nemusí bát, že by některý úkon spojený s výsadbou nezvládli. Je důležité našim dětem ukázat, že nám není lhostejné životní prostředí kolem nás, a aktivně je do výsadby stromů zapojit. Doufám, že za pár let se s hrdostí budou dívat na to, jak stromy vyrostly a budou rády, že si svůj strom mohly vysadit,“ věří starostka města Hana Večerková.

Výsadba dřevin mimo les je opatřením pro adaptaci ekosystému na změnu klimatu. Dřeviny a stromořadí vytváří samy o sobě drobné krajinné úseky, které se pak stávají útočištěm pro další živočichy. Současně dotvářejí komplex zelené infrastruktury a pomáhají zpomalování odtoku povrchové vody.

Plánovaná výsadba zeleně navazuje na další aktivity města Otrokovice v oblasti životního prostředí a je v přímém souladu s navrženým opatřením Akčního plánu ochrany ovzduší. Městu se podařilo na tuto akci získat dotaci ve výši 250 tisíc korun z Evropské unie v rámci programu Next Generation EU. Celkové náklady na výsadbu jsou bezmála 300 tisíc korun.

Připojte se i vy k iniciativě SÁZÍME BUDOUCNOST a zasaďte budoucnost svých dětí, vnuků, rodných obcí, krajiny a domova, které máte rádi. Učme svým příkladem děti lásce k přírodě a ekologii.

Zájemci o výsadbu se mohou zaregistrovat do 13. října na e-mailu jirankova@muotrokovice.cz, a poté přijít v sobotu 21. října mezi 8. a 11. hodinou na určené místo. Pro všechny účastníky je zdarma zajištěno drobné občerstvení a dárek pro děti. Připraveno je také opékání špekáčků.

Stromy budou financovány z Národního plánu obnovy, který je financován v rámci Next Generation EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…