Pardubice: Kostel sv. Bartoloměje se pyšní novou vstupní rampou

02.12.2020 12:59

Řemeslníci v posledních dnech dokončili práce na bezbariérovém vstupu do kostela sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Nyní se tak do objektu díky rampě bez problému dostanou i lidé s handicapem, kteří sem míří například na bohoslužbu či jiný obřad. Radnice na náklady spojené s výstavbou rampy přispěla dotací ve výši necelých 600 tisíc korun.

Pardubice: Kostel sv. Bartoloměje se pyšní novou vstupní rampou
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Spolu s výstavbou nové rampy bylo kompletně předěláno také schodiště, které nyní dohromady s rampou tvoří jednotný celek. Při rekonstrukci byly použity masivní kamenné prvky, které svou texturou, barvou i pevností odpovídají těm původním, jež byly při stavbě rampy a rekonstrukci schodiště opětovně využity,“ informuje o provedených pracích primátor města Martin Charvát.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

S vybudováním rampy navíc pomohla městská dotace. „Věřím, že veřejnost tuto novinku uvítá, za město je to jeden z kroků, jak handicapovaným zpřístupnit další místo, jež plní veřejnou funkci v podobě pořádání bohoslužeb, svateb či křtů. Rozhodli jsme se proto z městského rozpočtu podpořit úpravu této raně gotické památky dotací z Programu podpory bezbariérovosti dotaci ve výši 585 tisíc korun,“ dodává náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Kamenná mozaika před kostelem, který je pod správou Římskokatolické farnosti – arciděkanství Pardubice, zůstala zachovaná a chodník byl uzpůsoben tak, aby výškově navazoval na celkovou úpravu vstupu do objektu. Ten je navíc součástí Městské památkové rezervace a zapsaný je také v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR, při úpravách tak řemeslníci dbali na to, aby nedošlo ke znehodnocení budovy.

Náklady stavebních prací navíc byly v konečném důsledku nižší, než se očekávalo. „Při tvoření rozpočtu jsme počítali s rezervou na archeologický výzkum a větší množství předlážděné dlažby. Tyto práce však nebyly v celém rozsahu provedeny a náklady tak dosáhly výše přibližně 448 tisíc korun, díky čemuž Arciděkanství Pardubice navrátí městu Pardubice z přijaté dotace částku ve výši zhruba 137 tisíc korun," dodává za Arciděkanství Pardubice Martin Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…