Pardubice: Město podpořilo dotacemi nemocnici a LDN v Rybitví

28.09.2016 15:52

Pardubická nemocnice a Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví si díky městské dotaci pořídí novou přístrojovou techniku či sanitní vůz. Zastupitelé města rozhodli o podpoře těchto zdravotnických zařízení Pardubického kraje částkou ve výši 4 850 000 korun.

Pardubice: Město podpořilo dotacemi nemocnici a LDN v Rybitví
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Občany města, kteří využívají služby Pardubické nemocnice, nezajímá, kdo je vlastníkem nebo zakladatelem zdravotnického zařízení, ale kvalita zdravotní péče. Pro nás je to jedna z mála možností, jak může město v rámci svých kompetencí podpořit kvalitu poskytované zdravotní péče. Letos jsme se rozhodli uvolnit částku 3 900 000 korun, které budou využity na zakoupení osmi přístrojů. Pardubická nemocnice se tak dočká čtyř kardiotokografů, jednoho videogastroskopu, jednoho elektroagulačního přístroje na ORL klinice a za peníze z dotace bude pořízen také nový perimetr a jeden kraniotom, který se využívá při neurochirurgických operacích,“ uvádí náměstek primátora pro sociální politiku a zdravotnictví Jakub Rychtecký. Stávající přístroje jsou nejen na hranici životnosti, ale často i v havarijním stavu. Například kraniotom byl pořízen v roce 2008, perimetr je z roku 1997. „Velmi si vážíme toho, že město pokračuje v dobré spolupráci s krajem a naší nemocnicí. Modernizace přístrojového vybavení přinese větší komfort i kvalitu poskytovaných služeb na jednotlivých odděleních,“ říká místopředseda představenstva Nemocnic Pardubického kraje, a.s., Vladimír Ninger.

Nová sanitka pro LDN Rybitví

LDN v Rybitví si pak díky dotaci bude moci pořídit nový sanitní vůz, který bude převážet pacienty z léčebny do Nemocnice Pardubického kraje a zpět a napomůže ke zkvalitnění péče o dlouhodobě nemocné. Město léčebně poskytne na nákup tohoto vozu dotaci ve výši 950 000 korun. „Rádi bychom všem lidem nejen ve městě zajistili co nejkvalitnější péči, což bez odpovídajícího vybavení není možné. Proto jsme se letos rozhodli uvolnit část peněz i do Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví, ve které přes polovinu pacientů tvoří právě obyvatelé Pardubic,“ konstatuje primátor města Martin Charvát.

Léčebna měla do této chvíle k dispozici dva sanitní vozy, přičemž jeden z nich zakoupila jako již starší vozidlo. „Oprava staršího vozu by byla neekonomická a zbývající sanitní vůz nedokáže pokrýt požadavky všech pacientů. Město navíc nedisponuje podobným zařízením pro dlouhodobě nemocné, i proto jsme se tento záměr rozhodli podpořit,“ podotýká náměstek Rychtecký.

Nový sanitní vůz přitom vyjde na 950 000 korun, léčebna si jej však v současné době nemůže dovolit. „Léčebna disponuje 105 zdravotními lůžky a 17 sociálními lůžky. Pacienti zde stráví v průměru 50 dní. V letošním roce jsme navíc museli omezit provoz, a to z důvodu rekonstrukce elektroinstalace, který představuje pro léčebnu finanční ztrátu ve výši 4 miliony korun z rozpočtu léčebny,“ uvádí ředitelka LDN Rybitví Jana Tomšů s tím, že vzhledem k nákladům na opravu je nákup nového sanitního vozu z vlastních zdrojů pro léčebnu nereálný. Omezení provozu léčebny se totiž projeví i na jejím rozpočtu. Ten se ročně pohybuje kolem částky 50 milionů korun, příjmy však závisejí na počtu obsazených lůžek. „Pokud dojde k omezení počtu obsazených lůžek, budeme se muset snažit snížit provozní náklady na minimum, což ve zdravotnickém zařízení tohoto typu není snadné. Vítáme proto finanční pomoc od vedení města, je to důležitý krok ke zkvalitnění péče o nemocné v léčebně Rybitví,“ dodává Jana Tomšů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…