Pardubice: Město převzalo péči o hroby sedmi osobností

22.02.2017 12:15

Město Pardubice převzalo do své správy péči o prvních sedm opuštěných hrobů významných osobností, tzv. hrobů v péči města Pardubic. Bude je na své náklady udržovat prostřednictvím Služeb města Pardubic. Již dnes jsou tyto hroby součástí Pardubického Slavína, tedy projektu Klubu přátel Pardubicka, který mapuje místa posledního odpočinku významných osobností.

Pardubice:  Město převzalo péči o hroby sedmi osobností
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Institut hrobů v péči města jsme zřídili v loňském roce. Jde nám o to, aby zůstala zachována místa posledního odpočinku všeobecně uznávaných osobností, významných pro Pardubice, leckdy pro celý stát. Je to to nejmenší co pro ně můžeme udělat, aby nebyli zapomenuti,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „V minulosti již na pardubických hřbitovech zaniklo několik hrobů významných osobností jen proto, že se o pietní místo neměl kdo postarat. Přišli jsme tak například o hrobku, v níž byl pochován významný fotograf Josef Pírka, ale je řada dalších pietních míst, kterým hrozí zánik. Na opuštěné a zchátralé hroby je smutný pohled, o to smutnější, nesou-li jméno člověka, který byl za života ceněn a ctěn,“ dodal primátor.

Udělení statutu hrobu v péči města Pardubic podléhá pravidlům schváleným zastupitelstvem města. Musí jít o hrob, který vykazuje známky opuštěnosti a není nikdo z rodiny, kdo by se o něj staral, nebo není uzavřena smlouva na pronájem daného hrobového místa a hrozí tedy, že by hrob zaniknul. Návrh mohou prostřednictvím kanceláře primátora podávat občané města Pardubic i spolky či jiné právnické osoby sídlící na území města. Návrh musí být písemný a vedle jména a adresy toho, kdo jej podává, musí přesně specifikovat osobnost, o jejíž hrob se jedná, datum jejího úmrtí, umístění a označení hrobového místa a odůvodnění. Návrh lze podat nejdříve 10 let po úmrtí té které osobnosti.

O provedení oprav bude rozhodovat rada

Prvních sedm návrhů podal Klub přátel Pardubicka. Zastupitelstvo města pak v prosinci loňského roku rozhodlo o tom, že statut hrob v péči města získají místa posledního odpočinku bývalého pardubického starosty Leopolda Wernera, advokáta novináře a dramatika JUDr. Karla Krpaty, ředitele reálky Jiljí Vratislava Jahna, c.k. místodržícího rady a okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala (všechny na Starém městském hřbitově), zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, a starosty Pardubic Václava Bubeníka, kteří jsou pochováni na Novém městském hřbitově a novináře a spisovatele Jaromíra Johna, který je pochován v rodinné hrobce na hřbitově v Pardubičkách. Všechny tyto hroby je možno vyhledat na hřbitově podle mapky, odkazující na pietní místa v daném areálu, případně jejich polohu a další informace najít ZDE.

O hroby v péči města budou pečovat Služby města Pardubic, které spravují pardubické hřbitovy. Na náklady města zajistí pravidelnou údržbu a výzdobu pietního místa při příležitosti výročí úmrtí a Památky zesnulých a uhradí nájemné za hrobové místo. O provedení oprav přesahujících rámec běžné údržby bude rozhodovat rada města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…